Начало / Последни новини / Шампионката от Австралия тренира при Александър Владимиров
Антония Маринова, Сашо Владимиров, Бианка Елмир, Симона Петрова, Пламен Бончев (от ляво надясно)

Шампионката от Австралия тренира при Александър Владимиров

Политикът Аманда Бреснън. Снимка: en.wikipedia.org
Политикът Аманда Бреснън. Снимка: en.wikipedia.org

3-дневни тренировъчни занимания в плевенският Боксов клуб Мизия 80 проведе шампионката на Австралия и Океания – Бианка Елмир. Тя пристигна в България за участие в завършилият в края на миналата седмица 67-и международен турнир по бокс за мъже и жени „Странджа“. 32-годишната Елмир обаче не се качи на ринга, защото не успя да свали излишните килограми за да се боксира в категорията до 54 кг. За сметка на това пък тренира в Плевен под ръководството на световният шампион за професионалисти Александър Владимиров. Идеята е на бившият национал по борба класически стил Пламен Бончев, който в хода на състезателната си кариера се сприятелява с Владимиров и Детелин Далаклиев по време на съвместните тренировъчни лагери. Сега Бончев е треньор на националният отбор по борба на Австралия.
„С Пламен се запознах чрез треньорът ми Гари Хемилтън. Двамата са приятели и колеги в Австралийският институт по спорт. Той ми каза, че в Плевен има световен шампион по бокс и след като разговаря със Сашо ми предложи да тренирам при него. Приех без да се замисля, защото България е световна сила в бокса и борбата“, уточнява Бианка Елмир, която през миналата година печели международният турнир по бокс „Балкан“ в София. Тя не крие отличните си впечатления от 3-дневните тренировъчни занимания в БК Мизия 80.
„Сашо е много спокоен, а на ринга гъвкав. Показа ми техниката за ударите в тялото и как да ги нанасям със сила. Тренировките му са много полезни, защото се обръща специално внимание на детайлите.
Приятно изживяване беше да тренирам съвместно с двете момичета от отбора – Антония Маринова и Симона Петрова. Трите бяхме като сестри. Като цяло в клуба ме накараха да се забавлявам с бокса. Другото положително бе, че влязох във форма и научих нови неща“, разказа австралийката известна в бокса с прозвището „Бам Бам“.
Житейският й път е доста интересен и не е свързан само със спорта.
Бианка Елмир е родена в Рияд /Саудитска Арабия/, но има и ливанска кръв. Още като бебе родителите й се разделят и майка й я отвежда в Сидни /Австралия/, а след това се установяват в столицата Канбера. От тогава, Бианка се е срещала с баща си и родителите му в Ливан и Саудитска Арабия.
В спорта се влюбва от дете и започва с … футбол. Треньорът обаче вижда агресията в нея и я насочва към кикбокса. През 2009 г. обаче тя се отдава на любимият си бокс.
„Винаги съм искала да използвам ръцете си. Треньорът ми Гари Хемилтън пък ме научи на много неща и още повече заобичах бокса“, разкрива Елмир. Само година след началото тя вече е шампионка на Океания и Австралия /2010-а и 2011-а/ в категорията до 51 кг. Победителка е й в Gee Bee Boxing Tournament в Хелзинки /Финландия/ през 2011 г. След тези успехи целта е ясна – Олимпийските игри в Лондон 2012. Започва подготовката за тях с победа в първенството на Австралия. Следва коварен удар – положителна допингпроба, в която е открит забранен диуретик фуросемид и амилорид. Употребила е медикамента за да се намали подуването на глезените си преди дългия полет от Ирландия до Австралия. Не е знаела обаче, че той съдържа двете забранени вещества. Употребата на допинг й носи една година наказание. Така мечтата да се качи на ринга на в Лондон остава мираж.
Бианка не се предава, установявайки се в Център за обучение на затвора в Канбера и се фокусира върху работата си като треньор по бокс на жени и мъже.
През 2014 г. се връща на победният път, печелейки Golden Gloves Boxing Tournament в Куинсланд /Австралия/. Следва изкачване в категорията до 60 кг. Възходът продължава през миналата година, когато побеждава в турнирите Taipei City Cup в Тайван и Балкан в София.
Паралелно с това тя дава начало на програма по бокс в Канбера, за да помогне на младежите в неравностойно положение. Има и други приоритети. Изпълнителен асистент е на австралийският политик от Зелената партия – Аманда Бреснън.
Елмир е работила една година като доброволец за Младежка програма Овластяване на неспокойните развитие в селските райони Източен Кейп в Южна Африка. В момента учи за магистърска степен по глобализация, работи с младежи в риск в Канбера и като треньор по бокс.
Сега основната й цел е да спечели квота за участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро през тази година. Lollapalooza Films прави документален филм за пътя на Елмир към Олимпиадата в Бразилия, който предстои да излезе в следващите месеци.
„В женския бокс е много трудно да се пребориш за квота, защото има само 3 категории, докато при мъжете са 11. Вярвам, че ще успея“, надява се Бианка Елмир.

Прочетете също:

В ДГ „Надежда” откриха площадка за безопасно движение по пътищата

В двора на детска градина „Надежда” – Плевен, днес официално беше открита площадка, на която ...