Акценти
Начало / Общество / Седмо лапароскопско училище започва в Медицинския

Седмо лапароскопско училище започва в Медицинския

В рамките на два дни – 4 и 5 април, в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен, ще се проведе седмото поредно лапароскопско училище за студенти .

В двата дни участниците ще имат възможността да се запознаят с лапароскопската хирургия, както и да придобият практически умения. Участие ще вземат 19 студенти от всички медицински университети в страната, 8 от които са активни участници. Училището ще започне с Хирургия на живо – предаване в реално време на операция, извършена с роботизираната система Da Vinci на жена с карцином на сигмовидното черво и киста на яйчника, като оператори ще бъдат проф. д-р Славчо Томов и доц. д-р Добромир Димитров.

Програмата ще продължи с теоретична част – лекции, въвеждащи в лапароскопската хирургия, които представят апаратурата,предимствата, както и някои основни техники при оперативни интервенции. Лектори ще бъдат чл.-кор. проф. д-р Г. Горчев, проф. д-р С. Томов, проф. д-р Т. Делийски, доц. д-р Д. Димитров, д-р Цв. Иванов, д-р М. Караманлиев, д-р Е. Филипов, както и гост-лектор д-р И. Живков от МБАЛ София.

За първи път тази година се включва практическо обучение на иновативната роботизирана система Da Vinci, позиционирана в Телекомуникационния ендоскопски център.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...