Акценти
Начало / Култура / Честит Ивановден!

Честит Ивановден!

На 7 януари православната църква почита Свети Йоан Кръстител. Той е последният старозаветен пророк и е човекът, който е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Наричат Свети Йоан Кръстител „предтеча”, защото е предизвестил идването на Месията и е подготвял хората за неговото раждане.Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.

На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именици; къпят се годените моми и ергени. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза. Младите гостуват и на девера.

На Ивановден в село Реселец, Плевенско се прави ритуалът „Къпанки”. Жителите на селото се събира край река Ръчене, за да преминат през водите й за здраве и сила през цялата година. От рано сутринта духовата музика свири, хората се събират и няколко двойки мъже пренасят от единия на другия бряг първо жени, а после мъже и деца. По традиция на отсрещния бряг е подредена трапеза с вити баници, пити, вино и ракия и задължително иконата на Иван Кръстител.

Поверието е, че който премине реката на този ден, болести няма да го спохождат през годината.

Ритуалът по традиция завършва с мокро хоро в река Ръчене, което започва като женско, а после към него се присъединяват и мъже.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната. На 7 януари имен ден празнуват Иван (от старобългарски език – Господ е милостив), Иванка, Ивана, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивет, Ивета, Иванина, Йово, Йоан, Йоана, Йонко, Йото.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...