Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански за проблема с басейна: Няма да позволя под натиск да се взема решение, което касае обществения интерес

Георг Спартански за проблема с басейна: Няма да позволя под натиск да се взема решение, което касае обществения интерес

Няма да позволя под натиск да се взема решение, което касае обществения интерес. Защото въпросът е кое да се предпочете – обществения интерес или интересите на двама-трима треньори, които получават такси от децата. Това коментира днес кметът Георг Спартански по повод проблема, който възникна между наемателя на общинския басейн при СУ „Иван Вазов” – фирма „Аквазард”, и новосъздадения клуб по плуване „Инвиктус”.

По думите на Спартански, проблемът е породен от това, че една от страните не желае да преговаря и да приеме компромисно решение.

„Новосъздаденият клуб, чиито треньори преди това са работили при наемателя, искат да ползват неограничено басейна, включително с анекс за преотдаване на части от басейна. Това обаче не се допуска от Закона за общинската собственост и ще бъде нарушение на наемателя, ако сключи такъв договор. Търсим компромисни варианти, които не са свързани с преотдаване на басейна и под законова форма да увеличим часовете, в които този клуб да развива частната си дейност”, обясни кметът.

Той допълни, че има два варианта, ако бъде изпълнено искането за прекратяване на договора на сегашния наемател. „Единият е да се обяви отново процедура за отдаване под наем, което може да се проточи във времето повече от година, ако има обжалване. Това означава басейнът да стои заключен, съоръженията да се скапят и никой в този град да не плува. Вторият вариант е да се намери половин милион лева от общинския бюджет и под формата на общинско предприятие Общината да стопанисва обекта. Само че в бюджета ние такива пари нямаме. През тази година не можем да си позволим финансово това нещо”, заяви Спартански.

Ще припомним, че басейнът при СУ „Иван Вазов” е даден под наем за 10 години. Разходите за поддръжка на съоръжението, на персонал от около 30 човека, между които и специалисти, които Общината няма, са около 50 000 лв. месечно.

Утре проблемът с басейна предстои да бъде обсъден на общо заседание на две от постоянните комисии към Общинския съвет в ПлевенПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм” с председател Йордан Грижов и ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика” с председател Владислав Монов.

Проблемът с ползването на покрития плувен басейн в Плевен ще обсъждат на съвместно заседание две комисии

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...