Акценти
Начало / Култура / „Цимбелин”  ще сложи  Плевен най-високо на театралната карта в страната

„Цимбелин”  ще сложи  Плевен най-високо на театралната карта в страната

Спектакълът „Цимбелин” ще е театрално събитие, което ще сложи Драматичния театър в Плевен на най-високото място на театралната карта на България. Това заявиха днес директорът на  плевенския театър Васил Василев и гост режисьорът Лилия Абаджиева на срещата си с журналисти по повод новата премиера на Драмата.

Лилия Абаджиева ще постави за първи път в България „Цимбелин” именно на плевенска сцена и това тя определи като привилегия. Тя поясни, че това е първият текст на Шекспир, който е преведен на български, но досега не е поставян на наша сцена.

Абаджиева сподели, че очаква срещата си с актьорите, които е избрала след кастинг. Това са актьори с потенциал, талант и енергия, които ме привличат, каза тя. Изненадата е, че в ролите публиката ще види само мъже, както са представяни преди столетия пиесите на Шекспир.

Четири поколения актьори  ще се срещнат в този спектакъл. За първи път публика ще види новото попълнение на плевенската трупа –  младите  актьри Георги Кацарски и Асен Данков, които ще дебютират на плевенска сцена, след дипломирането си в класа на проф. Стефан Данаилов. Заедно с тях на сцената ще излезе и големият професионалист Стоян Радев, който е гост актьорът  в спектакъла. Другите актьори, с които Лилия Абаджиева ще гради спектакъл, са Петьо Кръстев, Андриан Филипов, Генади Николов, Георги Енчев, Сергей Константинов, Цветомир Нечев и Васил Костов.

Това е нашият екип от актьори, на които ние вярваме и това ни прави още по-щастливи от чакания резултат от този проект – за първи път в България „Цимбелин” на плевенска сцена, подчерта Васил Василев.

Премиерата на „Цимбелин” ще е в началото на новия творчески сезон – на 29 и 30 септември 2016.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...