Начало / Култура / Целият свят днес отдава почит на книгите

Целият свят днес отдава почит на книгите

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден вцелия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а през 1616 г. на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на двама от класиците на ХХ век – Владимир Набоков (1899 г. Морис Дрюон (1918 г.) и ,) . Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където средновековната традиция повелявала на 23 април мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават специална почит на автора на „Дон Кихот”, като организират международно продължително четене на романа, което по традиция започва от Мадрид.

Прочетете също:

Броени дни до крайния срок за записване в тазгодишния фестивал „Банатски вкусотии”

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в традиционния фестивал „Банатски вкусотии – ...