Акценти
Начало / Образование / Цветя пред паметника на Апостола положиха учредители на клуб „Млад възрожденец”

Цветя пред паметника на Апостола положиха учредители на клуб „Млад възрожденец”

Днес в Плевен беше учреден поредният клуб „Млад възрожденец”. Той е сформиран към Общоградското средношколско общежитие в града.

Преди учредителното събрание младежите и девойките, които ще членуват в клуба, посетиха няколко от паметните места в Плевен, свързани с дейността на Васил Левски. Първата им спирка беше паметникът на Данаил Попов – верен съратник на Апостола. Там те поднесоха цветя, а почетният председател на Общинският комитет „Васил Левски” – Васил Копчев, изнесе беседа за делото на плевенският националреволюционер.

После учениците се спряха и пред паметната плоча на ул. „Всил Левски”, поставена на мястото, където Левски учредява първият революционен комитет.

С разпънат трибагреник младежите се поклониха и пред паметника на Апостола. „Няма по-светъл и чист образ в българската история от този на Апостола Левски. Защото се е отдал целия на делото за освобождението на България. Искал е единствено свобода: Аз жадувам да видя Отечеството си свободно, пък ако щат ме нареди патки да паса. Но не за тази България, която е сега, е мечтаеел Левски. Затова вие сте тези, които трябва да я направите такава, каквато Левски е искал да бъде”, с тези думи Васил Копчев призова младежите да знаят, помнят и предават заветите на Левски.

Учредителното събрание на  новият клуб „Млад възрожденец” се проведе в Регионалния исторически музей. Инициатор за създаването на клуба към Средношколското общежитие е  Свилен Стойчев, дългогодишен участник в похода „По стъпките на Апостола“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...