Начало / Образование / Френският посланик ще удостои чл.-кор. проф. Горчев с Ордена на Академичните палми

Френският посланик ще удостои чл.-кор. проф. Горчев с Ордена на Академичните палми

Негово Превъзходителство Ерик Льобедел, посланик на Франция в България ще удостои почетния ректор на Медицински университет – Плевен  чл.-кор. проф. Григор Горчев с френското държавно отличие – степен „Кавалер“ на Ордена на академичните палми. Професор д-р Горчев  е удостоен с френското държавно отличие с указ на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета.

Церемонията по връчването на отличието ще се проведе по време на тържествената промоция    Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“ на Медицинския университе, която ще е на 5 април, от 11.30 часа.

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

Прочетете също:

Специализанти от формированията на ВВС завършиха обучението си в 12-та авиационна база

В 12-та авиационна база – гр. Долна Митрополия завърши обучението на специализантите от курсове за ...