Начало / Култура / Фотоизложба показва красотите на българските църкви и манастири

Фотоизложба показва красотите на българските църкви и манастири

Изложба на открито, представяща православни храмове, църкви и скални манастири привлече вниманието на плевенчани в неделния ден. Нейн автор е студентът по богословие Светлозар Стоянов от село Горен извор, Хасковско. Младият мъж в продължение на 13 години е правил снимки на църкви и храмове от всички краища на страната, докато е пътешествал на автостоп. Изложбата, която решил да направи с най-добрите фотоси, е нарекъл „Час по вероучение – Божият храм по българските земи“, а целта – да покаже храма като свидетел на пожертваното за вярата.

Светлозар Стоянов е убеден, че хората имат нужда от среща с красивото. „А духовността е нещото,  което ни е хранело стотици, а може би и хиляда години и ни е съхранило като  българи”, казва богословът.

Преди три години, когато решил да покаже за първи път пред публика снимките си, във фоайето на Богословския факултет подредил изложба на осквернените и забравени православни храмове в България. След смутилото го недоволство на митрополитите на Българската православна църква от показването на тези светини, свидетелстващи за безотговорността на редица фактори, Светлозар решава да представи новопостроени и намиращи се в добро състояние храмове и манастири.

Най-старият храм у нас, заснет от обектива на Светозар, е от периода на Ранното Средновековие.

Прочетете също:

Броени дни до крайния срок за записване в тазгодишния фестивал „Банатски вкусотии”

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в традиционния фестивал „Банатски вкусотии – ...