Акценти
Начало / Икономика / Фермери от Плевен и Ловеч сред най-активните кандидати по проект за инвестиции

Фермери от Плевен и Ловеч сред най-активните кандидати по проект за инвестиции

Земеделските стопани проявяват сериозен интерес към възможностите, предлагани от подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. За това съобщават от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”. Само до 16 часа вчера, в първия ден от приема на заявления за подпомагане, 18 проекта бяха въведени в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Сред най-активните в първия ден бяха фермери от Ловеч – 4 регистрирани в ИСАК проекта, по два са въведените проекти от областите Ямбол, Русе, Бургас и Плевен. Преобладаващата част от тези проекти са за инвестиции в сектор „Растениевъдство“, с цел подобряване на производствения процес и повишаване обема на произведената продукция. Подадени са проектни предложения за земеделска техника, основно за производство на етерично-маслени, зърнено-житни култури, трайни насаждения и лозя. Пет от първите подадени проекти са за стопанства, намиращи се в Северозападна България.

Приемът на заявления за инвестиции за закупуване на земеделска техника е до 18 май 2015 г. Ще се подпомага закупуването на техника, използвана за обработка на почвата и прибиране на реколтата: трактори, самоходна техника – колесни трактори, верижни трактори, специализирани самоходни машини (силажокомбайни, зърнокомбайни и др.) и друг вид самоходни машини и сменяема прикачна техника.

Прочетете също:

След увеличението парното в Плевен остава най-евтино, токът поскъпва с  5.57%

На свое заседание днес КЕВР утвърди новите цени на газа, тока и парното. Така от ...