Начало / Образование / Училището в Гулянци отпразнува 150 години

Училището в Гулянци отпразнува 150 години

СУ „Христо Смирненски” в Гулянци отбеляза 200 години просветно дело и 150 години училище в Гулянци с поредица инициативи и голям концерт. Събитието уважиха зам.-министърът на образованието Петър Николов, Калин Костов от политическия кабинет на министъра на образованието, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, зам.-кметът, секретарят на общината и представители на администрацията, Снежана Георгиева – старши експерт по организация на средното образование в РУО Плевен, Цветанка Тончева – старши експерт по професионално образование, Огнян Пешев – старши експерт по физическо възпитание и спорт, директори на училища и детски градини от общината, бивши директори и учители, ръководители на организации и институции от района.

Празникът започна в училището с откриване на изложба от документи, снимки и награди, събрали в себе си частица от впечатляващата школска история. Павлина Петрова – главен учител и основен организатор на празника, прочете Завет към поколенията. Документът бе поставен в капсула на времето и вграден от директора на училището Емилия Кръстева на специално място в главното фоайе. Заветът ще бъде отворен на 200 годишния юбилей през 2068 година. Емилия Кръстева преряза лентата на нова компютърна зала за начален курс, оборудвана с интерактивна дъска, компютри, климатик – подарък от кмета на общината, мултимедия – подарък от Снежана Чочева от издателство „Анубис”. Отец Пламен Линков отслужи водосвет.

Ръководството на училището посади дърво в двора, което да бъде спомен за поколенията от тържествения момент.

Домакини и гости се отправиха към центъра на града с празнично шествие. Химна „Върви, народе възродени!” огласи Гулянци и малки и големи излязоха да поздравят пъстрото училищно ято. Учениците поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните и пред паметника на писателя Николай Хайтов. След което към небето полетяха десетки балони, понесли на крилете си мечтите на децата.

Кулминацията на празника беше литературно-музикалната програма, в която ученици и учители споделиха уменията, талантите и обичта си към родното училище със своите гости и гулянската общественост.  На сцената оживяха образи от Смирненската поезия и проза, отдадена бе почит към народните будители, зави се вихрушка от танци и песни и оставиха незабравими емоции у всички. В програмата участваха и бивши възпитаници на СУ „Хр. Смирненски”, завършили музикални училища. Финалната песен „Моя страна, моя България” изправи на крака публиката. Бурна емоция предизвика и празничната тортата.

Ръководството, колектива и учениците получиха десетки поздравителни адреси, цветя, подаръци. Кметът на общината Лъчезар Яков връчи на училището почетен плакет за принос и подчерта, че Общината влага сили и средства, за да поддържа материалната база и да осигури добри условия за обучение и възпитание на децата, но по-трудната и отговорна задача е на ръководството и колектива на училището. „Вие сте тези, които водят ежедневна битка с апатията, агресията и негативизма. Вие сте тези, които, освен сили и средства, влагате и част от сърцата си в работата с децата. Затова Ви пожелавам кураж и търпение, много любов и вдъхновение”, каза Лъчезар Яков и пожела на учениците да ценят миговете в училище и да се радват на всеки научен урок и да бъде пътят им спорен и лек.

Калин Костов поздрави юбилярите и не скри вълнението си от факта, че неговият живот също е свързан с гулянското училище. „Да си възпитаник на СУ „Христо Смирненски” е чест и привилегия”, заяви от сцената той.

Директорът на училището благодари на всички за уважението и подкрепата, спря се на значимите моменти от историята на училището, на постиженията в наши дни и изказа огромното уважение и почит към хората, изградили и утвърдили училището в Гулянци. Емилия Кръстева изказа огромната си благодарност и към екипа учители, организирали инициативите по повод годишнината и на учениците, участвали с желание и ентусиазъм в програмата и другите събития.

Целият месец октомври в СУ „Хр. Смирненски” мина под знака на юбилея. Бяха проведени: Маратон по четене; Рисунка на асфалт „Моето училище”; Състезание по химия и биология „Знам и мога”; „Играем заедно” – сплотяващи игри в начален етап; Турнир по футбол и баскетбол.

На 29 октомври беше проведен тържествен педагогически съвет, който се превърна във вълнуваща среща на поколенията. Ръководството на училището награди бившите директори и учители. Беше прожектиран филм за историята на просветното дело в Гулянци. Единодушно бе прието предложението на зам.-директора Евгени Лилов мултимедийната зала в училището да носи името на Преслав Каменов – човека вложил сърце, душа и труд в построяването на първата школска сграда в Гулянци. Последният ден от юбилейната програма на СУ „Хр. Смирненски” – 30 октомври беше посветен на народното творчество. Малки и големи разлюляха кръшно българско хоро и показаха, че както са заедно в делника с всичките му трудности, така са заедно и в радостта на празника.

Прочетете също:

Общински съвет – Плевен гласува 5 000 лв. за лечението на проф.Недкова

Еднократна финансова помощ в размер на 5 000 лв. от бюджета на Община Плевен ще ...