Акценти
Начало / Култура / Ученици посветиха спектакъл на позабравения Николай Лилиев

Ученици посветиха спектакъл на позабравения Николай Лилиев

Спектакъл, посветен на личността и творчеството на Николай Лилиев представиха в галерия „Илия Бешков” две формации от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен, които работят по проект „Успех”. Работилница за идеи с ръководител Ангелина Маркова и Студио за танцово изкуство с ръководител Валя Козовска обединиха идеи и обърнаха вниманието на публиката към един незаслужено забравен и малко познат поет в българската литература.

Ръководителката на Работилница за идеи сподели, че е особено респектирана от удивителната личност на Николай Лилиев. „Във времена на бездуховност и криза на ценностите да говорим за такива творци, да се докоснем до творчеството им, е не просто необходимост. То се превръща в рядък духовен празник, в съкровение. Срещата с тази поезия е докосване до високото, красивото, чистото в живота”, сподели Ангелина Маркова.

Това настроение беше предадено на публиката в залата на галерия „Бешков”.  В спектакъла бяха включени документални спомени за Лилиев, а прекрасните стихове на поета бяха в съзвучие с музиката на Шопен и Рахманинов. Цялостното въздействие на спектакъла се допълваше от балетни миниатюри, които подчертаха красотата и феерията в този поетичен свят. Хореографията на танците е създадена от Валя Козовска, която не скри искреното си вълнение от срещата с прекрасното творчество на Лилиев, което е направило изключително лесно създаването на танците за спектакъла.

Учениците от Работилница за идеи раздадоха на зрителите специално изготвения от тях вестник за Николай Лилиев, който дообогатява представата за поета.

Прочетете също:

Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от плевенската арт школа „Колорит” постигнаха бляскава  победа ...