Акценти
Начало / Култура / Уникат от световен мащаб и разходка през модата на ХХ век показаха в „Нощ в музея” в Плевен

Уникат от световен мащаб и разходка през модата на ХХ век показаха в „Нощ в музея” в Плевен

IMG_0051нощ в музея

Римска касета за парфюм от ­­­III век, която е уникат от световен мащаб, беше сред атрактивните експонати, показани в Регионалния исторически музей в Плевен в „Нощ в музея”. Стотици плевенчани преминаха снощи през залите на Регионалния музей, за да разгледат отворените за свободно посещение експозиции. Четири изложби бяха акцент в  нощната разходка. Уникалната римска касета за парфюми беше част от изложбата „Спасени реликви”, в която посетителите можаха да видят ценни археологически находки от нашия край, спасени от иманяри. За археологическото лято на 2014 г. разказа фотоизложбата „Ад Путеа 2014”, а изложбата „Изрисувано с игла” представи пред посетителите 120 гоблени на Дора Петрова. Четвъртата изложба „Видни плевенски възрожденци” включва лични и семейни снимки на Коста Хаджипакев и Данаил Попов”. Тази изложба ще остане подредена и през месец юни.

IMG_0058нощ в музея

Основна атракция в тазгодишното издание на „Нощ в музея“ беше ревю-спектакълът „Жената и модата през ХХ век”. Манекени от агенцията на Георги Ангелов представиха автентични облекла от колекциите на РИМ-Плевен, РИМ-Ловеч и Историческия музей в Горна Оряховица. Етно-колекцията „Миналото бъдеще” на дизайнерски център „Ариес Уникат” завърши разходката през модата на отминалия ХХ век.

IMG_0097нощ в музея

За да се потопят зрителите в атмосферата на изминалите десетилетия, помогнаха изпълненията на  цигуларя Чавдар Вълков, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Клуб по спортни танци „Дъга – тийм“ с треньор Жени Василева.

Инициативата „Нощ в музея” се осъществява със съдействието на Община Плевен. Сценаристи на програмата са Нели Дакова и Миглена Николаева, режисьор – Георги Ангелов.

IMG_0045нощ в музея

IMG_0074нощ в музея

IMG_0097нощ в музея

IMG_0105нощ в музея

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...