Акценти
Начало / Здравеопазване / УМБАЛ „Д-р Георги Странски” връчи отличия по повод Деня на сестринството

УМБАЛ „Д-р Георги Странски” връчи отличия по повод Деня на сестринството

Юбилеен научно-практически форум за специалисти по здравни грижи,  посветен на Международния ден на сестринството – 12 май, се проведе за десета поредна година в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Той бе предшестван от срещи на тема „Открито за здравеопазването”, на които бяха поканени бъдещи майки и студенти.

По повод научния форум за специалисти по здравни грижи Изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ връчи 10 плакета и грамоти.  За цялостен принос в научната и преподавателската дейност в подготовката на здравни кадри, които успешно се реализират в Университетската болница и  по повод 45-годишнината от  създаването на МУ-Плевен, е награден Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.  Наградата беше получена от доц. Александър Вълков. Награди получиха и Факултет здравни грижи с декан доц. д-р Александър Вълков, Факултет обществено здраве с декан проф. д-р Силвия Янкуловска, наградата беше получена от доц. д-р Гена Грънчарова и най-старата структура на МУ-Плевен – Медицински колеж с директор доц. Д-р Евгения Бързашка. С плакет и грамота беше отличена и Главна медицинска сестра Румяна Кирчева.  Медицинската сестра Румяна Михайлова от Клиника по неврология, акушеркатд Малина Виткова от Клиника по акушерство и гинекология, рехабилитатор Цветомира Мончева от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина и медицинския лаборант Албена Цветкова от Лаборатория по микробиология са сред наградените професионалисти. В категорията ръководител по здравни грижи, за успешната работа в екип и цялостна дейност в областта на анестезиологията и интензивните грижи плакет и грамота получи и старша медицинска сестра Иванка Моллова от Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от изпълнителния директор доц. д-р Цветан Луканов и Председателя  на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Доц. д-р Ивелина Йорданова, административен отговорник на Втора клинична база, разказа историята на болницата, сподели за работата на първите медицински сестри и за първата акушерка, работила в едно от най-старите лечебни заведения в страната.

Специален поздрав за всички гости и медицински специалисти беше изпълнението на танцов състав към НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, с художествен ръководител Танушка Арабаджиева и ръководител на камерната група Христина Василева. Манекени демонстрираха най-новите тенденции при работно облекло и личните предпазни средства.

„Работата на медицинската сестра е призвание. Тя трябва да се чувства със сърцето, а това, което прави, е в името на другите. Милосърдието е свързано с едно от най-безкористните човешки качества и може би най-добре представя същността на професионалиста по здравни грижи – да направиш всичко според възможностите и уменията си, за да помогнеш на болния и да дадеш надежда“,  каза в поздравлението си Главната сестра на болницата Ивайла Петкова.

„Ежедневието на всеки един специалист по здравни грижи  е интензивно, натоварващо физически и психически и налага притежаването на много умения, качества и компетенции. Всеки специалист се стреми да се адаптира към новите изисквания, за да осигури адекватни и висококачествени грижи за нашите пациенти. Основните ни трудности са свързани с недостига на време и натовареността. Много от специалистите по здравни грижи  работят на повече от едно работно място. Професиите на медицинската сестра, акушерката, лаборанта и рехабилитатора са неглижирани от обществото и държавата. За да се дипломираш като медицинска сестра учиш четири години, а годишната такса е почти като на обучаващите се за лекари.

За медицинските професии няма делник и няма празник. В болницата се работи 24 часа. В същото време те трябва постоянно да бъдат в крак с развитието и иновациите в медицината, да прилагат нови методи и подходи в грижите за пациентите. Това налага поддържането на професионалната  квалификация чрез следдипломни обучения, курсове, т.е да учат цял живот”, каза още Ивайла Петкова.

Тя изрази своето уважение и признателност към всички, които връщат надеждата и желанието за живот. Пожела им да бъдат благословени със здраве и много щастие.

 

Прочетете също:

Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си по особено мъчителен начин

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Плевен 49-годишен мъж с инициали  Г.И. е признат за виновен ...