Начало / Икономика / „Тролейбусен транспорт“ искат отпадане на привилегиите за лица с над 50% инвалидност

„Тролейбусен транспорт“ искат отпадане на привилегиите за лица с над 50% инвалидност

Писмо с предложение за промяна в тарифата за превоз на пътници от 2015 г., приета с Решение №1321/18.12.2014г на Общински съвет – Плевен, внесе общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. Предложението се отнася за лицата със степен на увреждане от 50 % до 70.99 % и е адресирано до ПК по „Стопанска политика и транспорт“ на местния парламент. Към него е приложена и справка от РЗИ – Плевен. Заседанието на Стопанската комисия е днес от 17.00 ч. в Заседателна зала  на Община Плевен.

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Предвидената в Закона трансформация на социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в размер на 25 на сто, в месечна финансова подкрепа, ще засегне около 336 хил. пенсионери. В тази връзка от „Тролейбусен транспорт“ информират, че са направили официално запитване до РЗИ – Плевен относно броя на лицата с експертно решение за процент трайно намалена работоспособност от 50% до 70.99%. „Полученият отговор е за 3 750 души, ката във връзка с динамиката при освидетелстване и преосвидетелстване на тези лица, данните се променят ежедневно“, се казва в писмото до Стопанската комисия, подписано от инж. Ангел Несторов – управител на общинското дружество. В него той посочва също, че от разчетите на фирмата за 2018 г. става ясно, че за периода продадените абонаментни карти на лица с увреждания са общо 7702 на стойност 156 688,33 лв. без ДДС. Прави се и сравнение, че ако тези карти са на редовна цена – без намалението от фирмата от 65%, приходът от тях би бил 355 840.83 лв. /без ДДС/. Загубата от намалението се изчислява в размер на 199 152.50 лв.

„Ако тези лица с намалена работоспособност от 50% до 70.99%, получат право на намаление като останалите с намалена работоспособност от 71% до 100%, то загубите за „Тролейбусен транспорт“ ще бъдат около 930 860 лв. на година. Това е непосилно за фирмата, като се има предвид и намаленията, които правим за възрастните граждани над 65 г. и над 70г.“, информира инж. Несторов. В тази връзка той предлага да отпадне правото на пътуване с намалени цени на абонаментните карти на лицата със степен на увреждане над 50% с увредени крайници до 70.99% /за 1 месец за една тролейбусна линия – 18.00 лв., за всички тролейбусни линии – 24.00 лв., и за 3-месечни абонаментни карти за една тролейбусна линия – 44.00 лв./ По-ниските цени на абонаментните карти за граждани с увреждания в община Плевен са изцяло за сметка на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, като компенсиране на тези пътувания не се осъществява от държавния бюджет, от бюджета на Общината и от Агенцията за социално подпомагане, се казва още в писмото от общинското дружество.

 

Прочетете също:

Златната Ивет Горанова с послание към всички на пътя

„Мислете, когато сте зад волана, защото вие контролирате живота в този момент. Бъдете концентрирани, толерантни ...