Акценти
Начало / Култура / Три нови книги представя Регионалният музей в Плевен

Три нови книги представя Регионалният музей в Плевен

В навечерието на Деня на народните будители Регионален исторически музей – Плевен ще представи  издателската си дейност през годината. На 31 октомври, от 16 часа, в зала „Нова и най-нова история“ официално ще бъдат представени три нови книги, издадени през изминалата година от Регионалния музей.

Плевенската общественост ще има възможност да се запознае с изданията:  „4-ти пехотен Плевенски на Негово Величество полк в Европейската война  (1915 – 1918)“ с автор полк. Георги Панев – боен командир на полка в годините на Първата световна война, том 3 на сборника „Мизия от древността до днес“ и „Преходният период между енеолита и бронзовата епоха в България, Мизия – Suplementum“, том 1 на Иван Суванджиев.

В книгата на полк. Панев е проследен подробно бойния път на 4-ти пехотен Плевенски полк от напускането на казармите в гр. Плевен през 1915 г. до окончателното приключване на войната през 1918 г. Новото издание има за цел да възкреси спомена за онези исторически и съдбоносни за България години, следвайки максимално първото издание от 1939 г., но с осъвременен текст. Добавени са илюстрации, които са част  от фонда на Регионалния исторически музей – Плевен, повечето от които непубликувани досега.

Поместените статии в третия том на сборника „Мизия от древността до днес“  се облягат на богати археологически, документални и архивни свидетелства, които очертават важни и неразработени посоки за миналото и природата на Плевен и района. Томът представлява интелектуалните усилия и заряд на учени, музейни специалисти и архивисти, които целят да популяризират и дадат повече инфомрация за миналото и природните богатства на Плевенския край.

С издаването на непубликувани разработки на Иван Суванджиев, отишъл си преждевременно през 2017 г., Регионалният музей поставя началото на поредица Suplementum, провокирана от мисълта, че Непубликуваните знания не са знания. Първият том излиза като допълнение към сборника „Мизия от древността до днес“ – том 3. В първата публикация е включена разработка на Иван Суванджиев от 2010 г., но представените в нея костатации са актуални и днес. Те намират своето потвърждение и сред новооткрите археологически материали. От Регионалния исторически музей в Плевен се надяват публикуването на този труд да допринесе за изясняване спецификата на Преходния период и да представи концептуалната рамка за един обстоен критичен анализ към проблематиката. Пожеланието е това да е едно успешно начало, с поглед към добрите практики за споделяне на познанията.

На официалното представяне на трите издание на 31 октомври са поканени проф. д.и.н. Вера Бонева, доц. д-р Стоян Николов, м-р Дочо Николов.

Входът за желаещи да присъстват е свободен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...