Начало / Общество / Три дами сред най-добрите майстори-винари в Долни Вит

Три дами сред най-добрите майстори-винари в Долни Вит

В село Долни Вит тази година възобновиха честването на Трифон Зарезан. Заслугата е на Клуба на пенсионера и Клуба на хората с увреждания в селото, които обединиха  енергия, за да организират общо честване на празника. Да е устойчива традицията и да се предава и занапред от поколение на поколение, пожела Биянка Иванова, организатор културни дейности към двата клуба.

Пременени в народни носии, участниците в празника се отправиха към дома на Тодор Георгиев да зарежат ритуално лозята. Шествието водеха Захарин Янчев – Трифон Зарезан, и Борислав Нанков – избран за Цар на виното. Преди зарязването Тодор Георгиев отправи молитва от името на всички: „Да има здраве, да раждат лозята, да има грозде за децата и руйно вино за стопаните!”. Мъжете отрязаха по пръчка от лозите и поляха с вино, както повелява традицията.

Празникът продължи с хоро в центъра на селото и дружна веселба в салона. Певческа група „Настроение” при читалището създаде настроение с китка свои изпълнения. По късно край общата трапеза се проведе дегустация на вина на местни майстори. Специално жури с председател Ваньо Хайгъров от Лозаро-винарския институт в град Плевен определи най-добрите сред най-добрите. В надпреварата участваха около десетина местни майстори – винари със своя продукция. Първото място в конкурса си поделиха Пламен Коканов и Царят на лозята – Борислав Нанков. На второ място журито класира Анатоли Нягов. Трета награда бе връчена на единствения участник с бяло вино – Милена Иванова. Четвърти в класацията за най-добро вино се наредиха Тодор Георгиев, Маруся Тодорова и Галя Хайгърова. Всички бяха удостоени с диплом за добър винар, а призьорите получиха и награди.

Прочетете също:

Със заповед Георг Спартански разпореди кой може да издава актове за неспазване на противоепидемичните мерки

Предвид промени в нормативни актове, предмет на контрол от кметовете на общини, и Докладна – ...