Акценти
Начало / Общество / С Ден на отворени врати Районен съд – Плевен, отбеляза Европейския ден на правосъдието- 25 октомври.

С Ден на отворени врати Районен съд – Плевен, отбеляза Европейския ден на правосъдието- 25 октомври.

Ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и от Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“, обучаващи се в паралелки със специалност „Съдебна администрация“ бяха поканени да посетят Районен  съд – Плевен, в Деня на отворени врати по повод Европейския ден на правосъдието, който се отбелязва на 25 октомври.  Те бяха запознати с работата на съдебния деловодител и съдебния секретар. Имаха възможност да присъстват на открито съдебно заседание, за да видят нагледно в какво се състои работата на съда в съдебната зала. Учениците видяха как изглежда един протокол от съдебно заседание и бяха запознати с реда в залата по време на заседание. Младежите получиха грамота за участието си в Деня на отворени врати.

В рамките на Деня на отворени врати, в Адвокатската стая на Съдебната палата в Плевен, бяха проведени безплатни консултации за граждани, в областта на семейното, наследственото и трудовото право. Консултациите, към които имаше голям интерес, бяха извършени от адвокат Ивайло Арнаудов – Председател на Адвокатска колегия – Плевен, и адвокат Янита Александрова от Плевенска адвокатска колегия.

За съдии, адвокати, юристи и служители беше организирана лекция-дискусия на тема „Гражданското правосъдие в защита на Правото на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека“, с лектор дългогодишният съдия във Върховния касационен съд и преподавател в Националния институт на правосъдието – г-н Борислав Белазелков.

Целта на инициативата, освен отбелязването на Европейския ден на правосъдието, е и запознаване на гражданите с работата на съда, както и получаването на обратна връзка от гражданите за тяхната удовлетвореност от работата на съда. За осъществяването на тази обратна връзка до 11 ноември 2022 година, на регистратура на Районен съд – Плевен, както и в деловодствата на съда, могат да се открият анкети за удовлетвореността на гражданите. В тези анкети, които могат да бъдат и анонимни, гражданите могат освен да оценят работата на служителите в районния съд и да дадат предложения за подобряване качеството на обслужването от съдебната администрация.

Председателят на Районен съд – Плевен – съдия Вера Найденова бе поздравена от своите колеги за инициативата, с която Районен съд – Плевен,  за първи път се включи в отбелязването на Европейския ден на правосъдието, с пожелание това честване да се превърне в традиция.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...