Акценти
Начало / Образование / С академична клетва ще започне учебната година за близо 500 първокурсници в МУ – Плевен

С академична клетва ще започне учебната година за близо 500 първокурсници в МУ – Плевен

На 12 септември, понеделник, Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще посрещне близо 500 студенти-първокурсници, приети за обучение след средно образование в магистърските и бакалавърските програми на университета.

В магистърските специалности «Медицина» и «Фармация» ще започнат обучението си 161 първокурсници държавна поръчка и 33-ма – платено обучение. В бакалавърските специалности след средно образование са записани 253 първокурсници по държавна поръчка и 44 – платено обучение.

За 48-ми път МУ-Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2022/2023 година в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Химнът на академичната общност Gaudeamus ще изпълнят солистите на Общински хор „Гена Димитрова“, които ще поднесат и музикален поздрав към новоприетите студенти. На старта на новата учебна година първокурсниците ще бъдат приветствани с добре дошли от ректора на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав ще отправят и колегите им от Студентски съвет към Медицински университет – Плевен. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличниците, приети с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2022 – Стефани Вълчева и Стефани Събева. В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки, а от 13:00 ч ще стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...