Начало / Общество / Съветниците дадоха съгласие за партньорство на Плевен със Зарка, Йордания

Съветниците дадоха съгласие за партньорство на Плевен със Зарка, Йордания

Общинският съвет на Плевен даде съгласие за сключване на официален договор за установяване на партньорски отношения на Община Плевен с Община Зарка, Хашемитско Кралство Йордания. Преди внасяне на предложението за партньорски отношения със Зарка на днешното заседание то бе разгледано във всичките десет постоянни комисии и получи положителни становища.

В предложението, разгледано от Общинския съвет се посочва, че отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на почетния консул на Хашемитското кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен е заявен интерес от страна на кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

Днешното съгласие бе прието с гласовете на 38 от общинските съветници. Общинският съвет упълномощи кмета на Общината Георг Спартански да води преговори за сключване на договора и след подписването му този договор да бъде внесен за одобрение в местния парламент.

Град Зарка /в превод „Пътят на водата“/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около 20  километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания. Зарка е популярен и като университетски център. Една от първите крачки за съвместното сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в плевенския Медицински университет.

Прочетете също:

Клетва ще положи 76-я випуск на ВВВУ „Георги Бенковски”

На 30 септември 2022 г. новоприетите курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще положат военна клетва. ...