Начало / Култура / Събирайте хартия! Плевен ще е домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“

Събирайте хартия! Плевен ще е домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“

Тази година Плевен ще е един от градовете, които ще посрещнат националната екокампания „Стара хартия за нова книга”. През 2018 г. нейни домакини ще са Бургас, Хасково, София, Русе, Пловдив и Плевен. Кампанията  дава възможност на децата да научат повече за рециклирането на хартиените отпадъци, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

В Плевен  кампанията ще се проведе на 24 септември от 10,00 до 14,00 часа на пл. „Възраждане“, пред Община Плевен. Кампанията се провежда със съдействието на Община Плевен и Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен.

Както всяка година, кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис, осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. За петте години в инициативата са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 1730 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.

Прочетете също:

Призово класиране за плевенските бриджори в турнира „Панайот Узунов“

Десетото издание на двойковия турнир по спортен бридж в памет на плевенския бриджор Панайот Узунов ...