Начало / Здравеопазване / Студът скова и грипа

Студът скова и грипа

Плевенска област остава далече от епидемичните стойности за грипна епидемия, съобщи днес на пресконференция д-рБонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция. През последната седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции е 213 на 10 000. Съобщените болни от наблюдаваните 10 общопрактикуващи лекари са 246, а за обявяване на грипна епидемия техният брой трябва да е 347, поясни специалистът.

Затварянето на училищата заради неблагоприятните метеорологични условия допълнително ще ограничи разпространението на заразата. Според д-р Бонев, тази година Плевен може да се размине с грипна епидемия.

Епидемичната обстановка по отношение на други наблюдавани заболявания също е спокойна.  За последния двуседмичен период са регистрирани 54 заразни заболявания срещу 65 за предходните две седмици. Най-голям е броят на чревните инфекции – 18, и на вирусните хепатити – 10.

Прочетете също:

Три ще са пунктовете в област Плевен за ваксиниране на деца срещу COVID-19

За област Плевен са определени три временни имунизационни пунктове за приложение на педиатрична ваксина Comirnaty на ...