Начало / Здравеопазване / „Спри и се прегледай“ дава втори шанс за преглед на избраните

„Спри и се прегледай“ дава втори шанс за преглед на избраните

Лицата, които са получили покани през първите селекции на кампанията „Спри и се прегледай“, но са Спри и се прегледайпропуснали да се изследват, сега ще имат втори шанс. Вече започна повторното изпращане на покани, съобщи д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен, координатор на проекта за нашата област. До 15 ноември е срокът за извършване на преглед за трите вида рак с втората покана.

Досега регистрираните прегледи в област Плевен са 400, като до края на кампанията се очаква техният брой значително да се увеличи. Общият брой на изпратените покани в областта е 15 944. Според д-р Джикова част от тези хора вече са извършили профилактичен преглед по собствена инициатива, други пък са в чужбина, а трети вече са с открито заболяване. Затова една от основните цели на кампанията е именно създаване на информационна система на заболяванията, като се започва с раковите заболявания, обясни д-р Джикова. Но най-важната цел е хората да обърнат повече внимание на здравето си и да осъзнаят, че ранната диагностика е решаваща за лечението на раковите заболявания, подчерта тя.

Кампанията „Спри и се прегледай“ ще продължи до края на тази година.

Прочетете също:

И тази седмица инициативата „Да на ваксинацията“ събира гражданите на Плевен

Днес след работна среща с областния управител Марио Тодоров, ръководителя на клуб „Северняците“-Плевен Джейлян Демирев, ...