Акценти
Начало / Здравеопазване / Слушането на музика със слушалки увеличава пациентите с проблеми със слуха

Слушането на музика със слушалки увеличава пациентите с проблеми със слуха

доц. д-р Александър Вълков

На ден в Комисията за слухопротезиране към Клиниката по УНГ  болести на УМБАЛ – Плевен минават поне 12 пациенти, които имат нужда от слухов апарат. Половината от тях са развили проблем със слуха, заради слушане на силна музика или при работа в шумна среда. Тази статистика съобщи днес на пресконференция  началникът на клиниката доц. д-р Александър Вълков, на която отчете направеното по време на традиционната Великденска благотворителна кампания. Тя се провежда за пета поредна година, като тази година фокусът беше върху „Новите технологии – полза и вреда върху слуховъзприятието”.

Целта на кампанията бе да се обърне внимание на младите хора в тийнейджърска възраст, че слушането на висока музика със слушалки води до сериозни увреждания на слуховия нерв, които в по-късна възраст могат да доведат дори до слухопротезиране.

Практиката на лекарите в Клиниката по УНГ болести показва, че  все по-често при тях идват млади, здрави хора, които при изследване се оказва, че вече имат увреден слух, но дори не съзнават това.  „Причината е, че увреждането е във високочестотната характеристика на звука, а не в по-ниския диапазон, в който е човешкият говор. Тоест те чуват достатъчно добре човешката реч, но вече имат нарушение в слуха”, обясни доц. Вълков.

Той обърна внимание, че  едно забавяне при откриването на такъв проблем, прави трудно лекуването му, а в не малко случаи то вече е невъзможно, заради необратимите промени в слуховия нерв.

За да бъдат  по-полезни и да разпространят сред повече млади хора  необходимостта от профилактични прегледи на слуха,  специалисти от Клиниката и студенти по медицина от Медицински университет – Плевен  са провели 13 беседи в плевенски училища.  По време на лекциите е обърнато внимание върху опасностите, които крие слушането на музика с малки слушалки, които влизат в ухото. Разяснено е на младежите, че безопасното ползване на тези слушалки е не повече от 1 час дневно, при сила на звука до 60%.

„Смятам, че успяхме с тези беседи да възпитаме учениците и студентите да щадят слуховия си апарат и да нямат проблеми със слуха“, каза доц. Вълков.

цветна алея

Като част от кампанията е направената цветна алея в двора на Втора клинична база, където се намира Клиниката и засаждането на малка горичка със съдействието на Лайънс клуб – Плевен.

Също с подкрепата на Лайънс клуб от тази учебна година плевенските ученици имат уникалната възможност за профилактични прегледи на слуха  заедно с прегледите за гръбначни изкривявания.  Тази инициатива ще продължи и през следващите години, заявиха от Клиниката по УНГ болести и от Лайънс клуб Плевен.  В нея ще се включат и студенти по медицина.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...