Акценти
Начало / Здравеопазване / След 40-годишна възраст е задължително изследването на очното налягане като превенция на глаукомата

След 40-годишна възраст е задължително изследването на очното налягане като превенция на глаукомата

Световната седмица за борба с глаукомата ще отбележат от 13 до 17 март в Клиниката по очни болести към УМБАЛ – Плевен. В рамките на седмицата, 17 март, в клиниката ще се извършват безплатни прегледи и скрининг на очното налягане  на пациенти с вече установена глаукома и на такива със съмнение за заболяването. Това съобщи на пресконференция днес началникът на клиниката проф. Чавдар Балабанов. Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел. 064 88 66 57.

Правим тези профилактични прегледи, защото е важно глаукомата да бъде хваната навреме, лекувана и така да се намали риска от прогресиращо намаляване на зрението, обясни доц. Снежана Мургова. Тя подчерта, че глаукомата е бавно, тихо , безсимптомно прогресиращо заболяване, което нелекувано води до пълна, необратима слепота. При ранно откриване, развитието на глаукомата може да бъде спряно с консервативно лечение чрез капки и едва, ако то не помогне, се пристъпва към хирургично лечение.  Доц. Мургова обърна внимание, че особено важно е хората с фамилна обремененост да правят изследване на очното налягане.  Този профилактичен преглед е задължителен и за всички хора след 40-45 години, когато се проявяват първите симптоми на глаукома, поясни тя. Статистиката показва, че между 1.5-3 процента от хората над 40 години са засегнати от заболяването.

При съмнение за глоукома се правят и други изследвания – измерване на функцията на периферното зрение и оптична томографска графия.

Точна статистика за засегнатите от заболяването в областта от Клиниката по очни болести не могат да дадат, тъй като при тях постъпват само тежките случаи. За една година напредналите глаукоми, нуждаещи се от болнично лечение наброяват 150-200 случая. Сравнително високата честота на заболеваемост и възможната тежка инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално значимо заболяване, защото води до увреждане на зрителния нерв и до слепота.Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата, но слепотата, причинена от катаракта, е оперативно лечима, поради което глаукомата остава на първо място като причина за невъзвратима слепота, обясни доц. Мургова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...