Акценти
Начало / Здравеопазване / „Сладко хоро“ ще се играе в Плевен по повод Световния ден за борба с диабета

„Сладко хоро“ ще се играе в Плевен по повод Световния ден за борба с диабета

 „Сладко хоро“ ще се играе в Плевен по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. На 12 ноември по едно и  също време събитието ще се проведе само в Плевен и София с начален час  11 ч. Това съобщи на пресконференция в  Пресклуба на БТА ръководителите на фолклорен клуб „Българско хоро“ – Плевен, Олга Мустакова и Минко Мустаков.

 „Сладкото хоро“ ще се извие на площад  „Възраждане“. Мероприятието ще бъде открито с молебен за здраве. Приветствие ще отправи председателят на Управителния съвет на „Асоциация „Диабет“ – Плевен Даниела Илиева.

Идеята на организаторите на „Сладко хора“ е да информират възможно повече хора колко е тежко и сериозно заболяване е диабетът. Избрали са формата на хорото, защото от далечни времена именно на хорото българинът е разбирал всички новини.

Проблемът с диабета е в целия свят и е  доста голям, заради това трябва да му се даде гласност и в нашата страна. От диабет страдат над 360 милиона души в света. На всеки 10 секунди двама души умират от диабет. В България над 550 хиляди души са болни от диабет, от тях 4 000 са деца, отбеляза Олга Мустакова.

Инициативата не ограничава участието на всички останали граждани. Затова организаторите канят всички граждани и  фолклорни клубове на град Плевен  да се присъединят и да бъдат съпричастни към  каузата.

Плевен ще се присъедини  към инициативата благодарение на Сдружение „Култура без граници“, НЧ „Култура – 2014“, Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ и Сдружение „Диабет“.  Мероприятието е финансирано от клуб „Българско хоро“.

Прочетете също:

Инвестиции в апаратура за общинското здравеопазване ще бъдат направени в Плевен

В Плевен ще бъдат инвестирани средства за закупуване на апаратура за нуждите на общинското здравеопазване. ...