Начало / Здравеопазване / Световният ден за борба с туберкулозата отбелязваме днес

Световният ден за борба с туберкулозата отбелязваме днес

ТуберкулозаДнес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. На тази дата медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света – туберкулозата. В световен мащаб тя е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света. Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация в чест на немския бактериолог Робърт Кох, който пръв изолира причинителя на заболяването. Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува.

Мотото на кампанията за 2015 г. е: „Открий, лекувай, излекувай всеки”

Според данни на РЗИ – Плевен през 2014 г. средната заболяемост от туберкулоза в областта е по-ниска от средната за страната. Регистрирани са 50 случая на туберкулоза, срещу 45 за 2013 г., като тенденцията на бавно снижение на заболяемостта се запазва и през 2014 г.

Припомняме, че във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата на 24 март от 12.00 до 17.00 часа ще се проведе ден на отворените врати и ще се извършат безплатни прегледи и консултации от медицинските специалисти на адрес: гр. Плевен, ул. Кирил и Методий №20. РЗИ- Плевен ще разпространи и здравно-информационни материали чрез Асоциация на студентите по медицина и ще представи презентация – „Профилактика на туберкулозата“ , в шест училища в град Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...