Начало / Здравеопазване / Ръководството на БЛС отчете успешен мандат

Ръководството на БЛС отчете успешен мандат

Днес в Плевен започна 54 редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. В късния следобят председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов представи отчетния доклад за тригодишния мандат. Като най-голямо постижение на сегашното ръководство той определи възстановяването на договорното начало при определяне на цените и обемите медицинска дейност, плащани от Здравната каса. За първи път бюджетаът на НЗОК вече е балансиран и всички средства се харчат за медицински дейности, без касата да има възможност за отделяне на  резерви, които да връща обратно в държавния бюджет. Премахването на делегираните бюджети на болниците и много по-добрата регулация на стандартите в доболничната помощ, също беше изтъкнато като постижение на ръководство. През мандата си това ръководство е отстояло правото на пациентите  за по-широк достъп до направления за специалист и за лабораторни изследвания.

Това, което не успяхме да направим, е да подобрим условията в Спешната помощ, отчете д-р Райчинов. Все още има какво да бъде направено за подобряване условията за работа на  семейните лекари и специалистите в доболничната помощ, като например облекчени условия за купуване на кабинетите, в които работят.

В доклада беше изнесена информация за предишното ръководство, от която стана ясно за скандално харчене на средства за протоколни нужди, за които няма оправдание.Предишният председател на БЛС – д-р Андрей Кехайов, само за 2008 г. е изхарчил 68 745 лв. за представителни разходи. Сегашното ръководство през миналата година е изразходило само 6 600 лв. за такива цели при планувани 15 000 лв.

В момента в касата на съюза са налични 136 730 лв., при заварени нула лева преди три години и 500 000 лв. дълг, от които 420 000 лв. по кредит. За трите години ръководството е изплатило 372 550 лв. по кредита, теглен за проектиране на Дом на лекаря.

Утре съборът ще избира новото ръководство на БЛС за следващите три години.

Пред журналисти д-р Цветан Райчинов обяви, че ще се кандидатира за втори мандат по единствената причина, че има още много неща да довършва. Той прогнозира, че изборът няма да е лесен. По предварителна информация за председателското място има още две  кандидатури. Едната е на бившия председател – д-р Андрей Кехайов, другата е на проф. д-р Гено Киров. Очаква се да има и други кандидатури.

Прочетете също:

Курс по възлообразуване проведоха в голяма плевенска клиника по хирургия

Студенти по медицина, които са част от екипа на Клиниката по онкологична и обща хирургия ...