Начало / Икономика / Румен Петков: „Булгаргаз” умишлено държи цената на газа висока

Румен Петков: „Булгаргаз” умишлено държи цената на газа висока

Има основание да се смята, бе Булгаргаз умишлено държи цената на газа висока, „за да можем ние, консуматорите да натъпчем портмонетата на компаниите, които през прозореца влязоха в процедурата”. Това коментира вчера в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

„Август месец ние настояхме ръководството на Булгаргаз да започне незабавни преговори с Газпром да постигне 30 и дори 50% намаляване цената на газа. Ръководството на Булгаргаз не само не предприе тези стъпки и действия, но в началото на тази година поиска увеличаване цената на газа за българските потребители, при положение, че в цяла Европа тя се срина”, припомни той. Според него става въпрос за кражба на милиони. Защото намаление ще се търси, но след отоплителния сезон, а не както настоявахме ние – в началото му, допълни Петков. Това е най-голямото престъпление към българската икономика последните 30 години, категоричен е председателят на АБВ.

Друго нещо, което като плевналии трябва да ни тревожи, е реорганизацията в една от ключовите структури в енергетиката – ЕСО – Енергийният системен оператор, сигнализира Румен Петков. Той има три нива: Централно диспечерско управление, териториално управление и мрежови елекропреносни райони. Териториалните управления в Северна България са две – в Плевен и във Варна. Мрежовите са – 6. Без каквато и да е експертиза, при положение че повече от 5 години е създаден опорният пункт в Плевен и технически е обезпечен, ръководството, което пое 2018 г. предвижда опорният пункт от Плевен да бъде преместен във Велико Търново, алармира Петков. Според него това ще доведе до много големи разходи, които ние като крайни клиенти ще платим. Защото за това няма анализ, няма оценка на риска, нито на досега инвестираните средства. „Коалицията ГЕРБ, БСП, ВМРО може да смачка всичко в Плевен, а депутатите си мълчат. Аз ще се обърна към министъра на енергетиката и към директора на Българския енергиен холдинг, защото такова посегателство върху вече изградена структура, е абсолютно недопустимо”, категоричен е Румен Петков.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...