Акценти
Начало / Образование / Ритуал по освещаване на знамето на ВВВУ „Георги Бенковски” този петък

Ритуал по освещаване на знамето на ВВВУ „Георги Бенковски” този петък

На 17 януари 2020 /петък/ от 10 часа в плевенския храм „Св.Троица” ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“.

В 9:30 часа от Военния клуб ще тръгне представителна група, която ще премине през Градската градина, край Регионалния исторически музей, за да стигне до храм „Света Троица“.

Начело на колоната ще е Представителният духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов .

Знаменната  група ще бъде водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ е на курсант- старшина Милен Симеонов. Негови асистенти ще са двамата випускници – курсант -старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Почетният караул ще е под командването на капитан Георги Кръстев.

Бойното знаме ще бъде съпровождано от бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник/ Ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав.

Ритуалът по освещаването на бойното знаме ще извърши свещеник  Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на училището, което ще се състои на 20 януари, от 11 часа  във ВВВУ- гр. Долна Митрополия.

На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г. От 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.            

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...