Начало / Общество / РИОСВ – Плевен провери вековни дървета в центъра на града (снимки)

РИОСВ – Плевен провери вековни дървета в центъра на града (снимки)

Проверка на защитеното вековно дърво до заведението „Спиди“ извършиха днес инспектори на РИОСВ – Плевен заедно с експерти от отдел „Екология“ на Община Плевен. Дървото е от вида летен дъб, на възраст над 100 години, височина около 25 метра и над 2,5  метра обиколка на ствола, и е обявено за защитено по Закона за биологичното разнообразие през 2014 г., поясни Соня Стефанова, старши експерт от РИОСВ – Плевен. Проверката е свързана с реализирането на инвестиционно предложение, което се изпълнява в непосредствена близост до дървото, и подадени сигнали в Инспекцията. Екоинспекторите направиха огледи и на пръв поглед не откриха проблем със защитеното дърво, като посочиха, че е в добро състояние. Беше констатирана липса на табелата, в която е упоменато, че то се намира под закрилата на закона, но за сметка на това под сянката на дървото място са намерили множество кабели, битови и строителни отпадъци, ел. табло и кът за отдих и … бира. Проверяващите коментираха, че официално становище за състоянието на дървото и има ли извършени нарушения ще бъде оповестено съвсем скоро, предвид големия обществен интерес.

вековно дърво до Спиди 1

Другото вековно дърво, което се намира в непосредствена близост до защитеното, всъщност не е в добро състояние. То обаче се намира в частен имот и собственикът отказва обявяването му за защитено. Така се оказва, че то не е в компетентностите на РИОСВ – Плевен, а в тези на Община Плевен, докъдето пък са подадени множество сигнали от плевенчани.

вековно дърво до Спиди 7

Според процедурите, собственикът на дървото е длъжен да го опазва и доколкото стопанисваното дърво от Община Плевен е в добро състояние, то другото, което е в частен имот, е останало без листна маса.

вековно дърво до Спиди 6

Припомняме, че кметът на Плевен Георг Спартански заяви в началото на тази седмица, че ако е необходимо, ще се вземат проби от почвата, но причината дървото да залинее, ще стане ясна. Затова е наредено всякакви строителни работи на близкия строеж да бъдат спрени, докато не се направи проверка за уточняване причината за състоянието на дървото. Днес, обаче, строителните дейности на обекта продължаваха, а в крайна сметка не стана ясно кой ще поеме отговорност за едно от най-красивите дървета в централната част на Плевен, което видимо и за неспециалистите загива.

вековно дърво до Спиди 9

Инспекторите от РИОСВ – Плевен извършиха днес проверка и на вековното дърво до църквата „Света Параскева“, което е от вида бряст. То е сравнително рядък вид и от него са останали единични бройки, тъй като този вид дървета страда от заболяване, което води до изсъхване на клоните. Процедурата по премахването на изсъхналите клони е рутинна, тъй като в градска среда има възможност някой да пострада, обясниха екоинспекторите.

вековно дърво до Спиди 8

вековно дърво до Спиди 5

вековно дърво до Спиди 2

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...