Акценти
Начало / Култура / Режисьорският театър в „Зън-зън злосторниците” – разбран или не

Режисьорският театър в „Зън-зън злосторниците” – разбран или не

Ако аплодисментите след премиерно представление са мерило за одобрение, то първото представяне на „Зън-зън злосторниците” снощи на плевенска сцена не събра много. Салонът беше пълен и дошлите на премиерата очакваха с интерес обявения като режисьорски театър спектакъл на Младен Алексиев. Това предполагаше, че болшинството от хората бяха наясно, че няма да гледат класически театър, а ще бъдат провокирани с нещо ново, нетрадиционно, дори шантаво.

Явно смелият режисьорски експеримент, поне на първо гледане, се оказа труден за възприемане.

Ако вземем назаем едно определение за шедьоврите на модерното изкуство, то те често са по-скоро плод на идеята, отколкото на изпълнението. Без да правим заключение за шедьовър, премиерният спектакъл на Плевенския театър беше изграден на много добра идея, преплитайки реалната актьорска игра на сцената с кино елементи. Абсолютно изчистената сценография на Константин Вълков, която поставя като в рамка персонажите, допълнително засилва това смесване между реалност и фикция. Другият много важен елемент на провокацията беше  диалогът. Набор от стотина реплики, които бяха разменени и представени от друг ъгъл при Диалог едно и Диалог две. Историята каква е – две различни семейства в две различни държави изпращат синовете си на война.

Темите за любовта и верността към Родината, за готовността да се умре за родната земя са важни за нас, казва режисьорът Младен Алексиев, който поставя пиесата за първи път в света след нейната премиера в Лондон през 2012 г. В плевенската премиера той е извел много ярко темата за войната и за врага срещу нас. Поставени са и проблемите на съвремието – за отношенията в семейството и за това умеем ли да живеем заедно. Трябва да се отдаде заслуженото за справянето с нелеката задача на актьорите Нина Илиева-Петкова, Антъни Пенев, Асен Данков, Георги Енчев, Анелия Стойнова и екранно участие на Ема Панкова, Кристина Илиева, Светлин Иванов и екип на театър „Иван Радоев“.

Още две премиерни представления ще има до края на месеца „Зън-зън злосторниците” –  на 18 и 25 януари от 19.00 часа. Новото заглавие ще бъде показано на 29 януари и в София.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...