Начало / Спорт / Разселват близо 7 000 пернати за началото на лова

Разселват близо 7 000 пернати за началото на лова

Днес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривеци, горски бекаси и бекасини.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов.Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително.

Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Министерството на  земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите призовават към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и към следване на ловната етика и морал. Във връзка с пожароопасния сезон и очакваните през следващите седмици високи летни температури, всички ловци се призовават да спазват правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създадат условия за възникване на горски пожари. Много често в почивките на ловния излет се пали огън на открито, което е предпоставка за възникване на пожар в гората.

По данни на Националното ловно-рибарско сдружение през този месец от производствените стопанства ще предоставят за разселване  6 833 броя ловни птици, от които  фазани – 3 720 броя, яребици – 865 броя, полудиви патици – 2 248 броя. Птиците ще бъдат настанени във временни волиери за адаптация, след което ще бъдат пуснати на свобода в природата.

Сдруженията, които ще получат фазани за разселване от производствено стопанство „Дрян“ – Плевен през август са  – Луковит – 992 бр., Свищов – 1280 бр. бр. и Мездра – 800 бр.

Прочетете също:

Баскетболният Спартак трети в домакинския турнир

Спартак Плевен финишира на трето място в турнира, чийто домакин бе през  уикенда. В мача ...