Акценти
Начало / Любопитно / Първи национален фестивал „Семе българско“ кани участници от страната

Първи национален фестивал „Семе българско“ кани участници от страната

photo_verybig_794358

Първият национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе на 12 и 13 април в град Севлиево, парк Казармите. Събитието е организирано от габровска рекламна агенция и целта му е съхраняване на традициите и продължаване във вековете на рода български, българската нация, българските породи и видове.

Да спрем демографския срив, да възродим традицията за многолюдни български семейства, да съхраним националната идентичност и традиции, е призивът на организаторите. Акцентът е семето като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение, а посланието  „Светът без граници е мечта на поколения”.

Европейският съюз е част от извървения път на това да бъдем граждани на света. Въпреки глобализацията има нещо, което трябва да съхраним – ние, българите, сме неповторими като дух и идентичност, защото българският ген е носител на дълга история, която трябва да запазим, поясняват авторите на идеята.

Севлиево е избран за първия град–домакин на инициативата, заради централното си положение в България, както и заради традициите, иновативното мислене, стремежът към постоянно развитие, добрите географски и природни дадености – район, в който традиционно се развива овощарството, зеленчукопроизводството и зърнопроизводството.

За участие във фестивала са поканени организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и биопроизводството, със специално внимание към местните производители, производители и земеделски кооперации, билкопроизводители и др.

Фондация „Искам бебе”, ин-витро клиники, асоциации и други организации, чиито дейност и цели са свързани с демографските проблеми на страната.

Във фестивала ще има семенна борса, базар, домашна трапеза, информационна борса, издателства и книжарници, ателие „Семе българско” за работа с деца, конкурс за „Изтърсаци” за семейства с три и повече деца, състезания  „Кулинар”- за здравословна закуска, и „Градинар” – за създаването на гора от фиданки.

Ще бъде създадена и инфоборса „Искам бебе”, която ще представи дейността на фондацията. Ще се проведат консултации за семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура и др. Инициативата ще осигури парична помощ за едно семейство, което се нуждае от ин-витро процедура със средства, осигурени от Община Севлиево. Допълнително ще бъде обособено място, където всеки, който желае, може да подкрепи идеята, като предостави средства.

По време на фестивала ще бъде представено и всичко за здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област. Специално участие ще има Емил Елмазов, който ще представи резервата си „Билкария”, създаден върху 150 декара изоставени земеделски гори в Боженския балкан. В условията на 700 м надморска височина Елмазов успява да създаде градини от казанлъшката роза и да “одомашни” дивото жито еднозърнест лимец, което открива на малко находище в Източните Родопи. Цели 12 години са му нужни, за да умножи семената на лимеца на територията на резерват “Билкария”. После заедно със своите сътрудници ги разпределя за възпроизводство във всички краища на България. Така на българската трапеза се завърна изначалният хляб на Балканите с особено високи хранителни и лечебно-възстановителни качества. Елмазов е член на Съюза на писателите в България, председател на Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни.

Ще се проведе конкурс „Никой не е по-голям от хляба” – за домашен хляб, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. Най-здравословният хляб, определен от компетентно жури, ще бъде отличен и награден, а рецептата на майстора хлебар ще бъде разпространена. Наградата ще осигури мелница  или зърнопроизводител и ще бъде във вид на определено количество брашно.

Кулинарна борса ще даде възможност на производители на хранителни стоки и продукти, заведения за хранене и туристически обекти, училища и др. да предложат щандове със своя продукция или да организират изложения.

„Кълнове на знанието” е наименувано своеобразното  училище за разпространение на еко-знания, знания здравето и духовността като най-ценно благо за българина през вековете.

В подходяща сграда или шатра ще бъдат организирани лекции, беседи, презентации, прожекции на филми и др., които имат предимно некомерсиална цел.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...