Начало / Любопитно / Първият фестивал на меда започна в Плевен

Първият фестивал на меда започна в Плевен

med

Първият фестивал на меда беше открит в Плевен днес. Изложението е позиционирано на площад „Възраждане” и ще остане там до неделя. В изявата се включиха 11 пчелари от региона и страната, които ще се настаняват поетапно в павилионите. Мотото на фестивала е „Пчелният мед – здраве и дълголетие”. Целта му е да популяризира не само меда и пчелните продукти, но и различни биопродукти и хранителни добавки, както и изобщо идеята за здравословния начин на живот. В рамките на фестивала ще се състоят две лекции на изявени терапевти. Д-р Евгени Петков, апитерапевт, ще представи пред публика интересна информация от практиката си днес, 15-ти октомври, от 16, 30 часа в зала „Плевен” на Областната администрация. Професор Христо Мермерски ще говори за здравословния начин на живот на 18-ти октомври, петък, от 16 часа на същото място. В рамките на фестивала ще се състои и зумба маратон на сцената на площада – при хубаво време.

DSCN2958

Участниците във фестивала са сертифицирани производители на мед и пчелни продукти, а показаното разнообразие от видове мед е огромно. Сред редките продукти е мановия мед, който е със специфични качества и въздействие е и най-скъпият вид мед. Желаещите могат да се снабдят с клеева тинктура, пчелен прашец, пчелен восък и много други полезни за човешкото здраве продукти.

Организатор на фестивала е Областният пчеларски съюз, а съорганизатори „Партнерс експо” и Община Плевен. Изложението беше открито с водосвет от свещеници от плевенски православни храмове. В приветственото си слово към участниците и гостите на сладкото изложение зам.-кметът Алексей Зелов подчерта, че като всяко начало и това е трудно, но както пчелите с общи усилия запълват килийките на пчелната пита с мед, от който хората се ползват след това, така с общи усилия този форум ще се превърне в традиционен Празник на меда през октомври. Зам.-областният управител Мирослав Михайлов пък цитира тематично Мечо Пух по въпроса кое е по-хубаво от едно гърненце с мед – естествено две гърненца с мед.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци пък допринесе за повдигане общия тонус на празника.

DSCN2972

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. Нещо, което наистина тр да се види.