Акценти
Начало / Любопитно / Проф. Андрей Пантев пристига в Плевен на рождения си ден?

Проф. Андрей Пантев пристига в Плевен на рождения си ден?

 1300105794_2

Историкът проф. Андрей Пантев се очаква да пристигне в Плевен точно на рождения си ден, който е днес, 26 март. Той е се появява на бял свят през 1939 г. в с. Раковица, област Видин. Пантев ще представи най-новия роман на писателят Николай Табаков – „Византия”. Поканата за представянето е на Съюза на математиците в България – Секция Плевен. Събитието ще се състои от 16.30 часа в ХГ “Колекция Светлин Русев”.

Романът „Византия” е  съвременно-исторически роман, в който две сюжетни линии от миналото и настоящето вървят успоредно, за да срещнат героите си по неочакван начин. Историческата линия е от времето на император Юстиниян, а съвременната е разположена в актуалната напоследък плоскост власт-пари-медии. Сюжетът на романа е увлекателен, грабва  читателя от първата до последната страница. В допълнение читателят получава и голяма порция знания за древността. Както доволна порция хумор, характерен за автора.

Биографията на известния историк и общественик проф. Андрей Пантев разказва, че през 1954 г. той завършва гимназия във Видин, след което следва „История“ в СУ ”Св. Климент Охридски”, където се дипломира през 1961 г. Работи в историческия музей във Видин през периода 1962-1965 г., след което записва редова аспирантура в Софийския университет. През 1967 г. защитава първата си дисертация (доктор), а през 1984 г. става доктор на науките. Специализира в Англия през 1969 г. и в САЩ през 1979 г.

От 1967 до 1974 г. е последователно научен сътрудник и старши научен сътрудник в Института за история при БАН. През 1975 г. е избран за доцент, а през 1985 г. — за професор в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През периода 1982-1984 г. Пантев преподава балканска история в САЩ. Бил е гост-професор във Великотърновския университет, Националната художествена академия, Пловдивския университет, УНСС, ЮЗУ и др.

Президент е на Българската асоциация за американистика от 1990 г., а от 1999 г. е председател на гражданското обединение „Св. Георги Софийски“.

Пантев е автор на над 300 публикации на български, английски, руски, испански, немски; около 40 книги, съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии. През 2002 г. получава награда „Голям Платонов Нобел на века“ на Световната академия „Платон“.

Андрей Пантев е депутат в 39-то и 40-то Народно събрание от гражданската квота на Коалиция за България. В 40-то НС е заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, основен представител в Делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, член на Комисия по образование и наука и на Комисия по парламентарна етика.

През 2009 г. е под №7 в листата на Коалиция за България за депутати в Европейския парламент.

Проф. Андрей Пантев е мажоритарен кандидат на Коалиция за България в 4 МИР – Велико Търново за парламентарните избори на 5 юли 2009 година. Владее английски език.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...