Начало / Общество / Природозащитници и скаути ще чистят река Тученишка тази събота

Природозащитници и скаути ще чистят река Тученишка тази събота

На 11 май (събота) природозащитната организация WWF  организира почистване на р. Тученишка по повод Деня на реките. Сборният пункт е в 09:00 часа в парк „Кайлъка”.

WWF и Организацията на българските скаути за пореден път обединяват усилия в името на околната среда. Едновременно дванадесет скаутски клуба от цяла България, съвместно с природозащитници и доброволци ще почистват крайбрежията на реките Искър, Дунав, Русенски лом, Камчия, Черна, Батова, Еленска, Тученишка, Чернелка и Шабленското езеро.

В България има 325 реки, които са прекомерно използвани и в тях има все по-малко живот и все по-малко вода за нас. Основата причина за замърсяването на реките сме именно ние – хората. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци и петролни продукти, както и изпускането на индустриални води, съдържащи значителни количества органични или неорганични вещества, увреждат речните екосистеми и водят до постепенното загиване на техните видове. Последващ негативен ефект настъпва, когато чрез вливането си в морето реките пренасят в него и своите замърсени води. По този начин отпадъците се разпространяват и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.

За щастие, както замърсяването, така и опазването на реките зависи отново от нас – хората. Поддържането на сладководните водоеми е от изключително важно значение, ако искаме животът на Земята да продължи да бъде такъв, какъвто го познаваме. Усилията на всеки един от нас имат значение, призовават природозащитниците.

Прочетете също:

Акценти в проекта за Бюджет 2020 на Община Плевен

Проектът на бюджет на Община Плевен за 2020 г. очертава основните финансови параметри, в които ...