Начало / Образование / Приобщаващото образование бе тема на регионална среща в Плевен

Приобщаващото образование бе тема на регионална среща в Плевен

Регионална конференция „Приобщаващото образование за всички“ се проведе днес в Плевен. Поводът за провеждане на форума е 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Плевен. В конференцията се включиха представители на институциите в тази система – педагози, психолози, логопеди, ресурсни учители – всички те работещи за предоставяне на подкрепа за личностното развитие на децата и учениците в образователната система.

При откриването на конференцията приветствие към участниците отправи заместник областният управител Виолета Иеремиева. Тя сподели, че познава отблизо проблемите на учениците със специални образователни потребности, на техните семейства, и е убедена, че приобщаващото образование е най-верният път към  интеграцията на тези ученици, а също така е и с огромен възпитателен ефект за изграждането на по-толерантно общество. Г-жа Иеремиева изрази уважението си и благодари на всички ангажирани с обучението на учениците със СОП за усилията, които полагат, за да възпитат бъдещи напълно реализирани и равнопоставени граждани на обществото ни. „Всички вие, посветени на тази кауза, сте хора с професия –призвание, от мое име, от името на учениците и семействата им: благодаря!“

Програмата на конференцията продължи с презентации по темата за приобщаващото образование, като лекторите на наблегнаха на факта, че всяко дете има необходимост от приобщаващо образование, за да се развият и покажат най-добрите му страни и таланти. Акцентираха и върху наложителния индивидуален подход от страна на педагозите към всяко едно дете.

Главната цел е да няма изключени от социалния живот деца, които да се чувстват различни, неразбрани и не добре приети от обществото, беше подчертано по време на конференцията.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...