Акценти
Начало / Общество / Президентът се ангажира със съдействие в Плевен по-бързо да бъде създадена лаборатория за установяване на коронавирус

Президентът се ангажира със съдействие в Плевен по-бързо да бъде създадена лаборатория за установяване на коронавирус

Тук съм, за да подкрепя и окуража вас и жителите на Плевен в създалата се ситуация. Проблемът е глобален, целта е да се вземат максимални мерки, без да се нарушава общественият живот и да се парализира икономиката. Това каза Президентът Румен Радев на срещата си с кмета на Плевен Георг Спартански, в която участваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, проф. д-р Славчо Томов – ректор на Медицинския университет, доц. д-р Александър Вълков, оглавяващ Кризисния щаб при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, представители на ОД на МВР – Плевен.

Нужна е отговорността, съпричастността и координираните действия на всички институции, защото от криза се излиза с единоначалие, подчерта още Румен Радев.

В изпълнение на противоепидемичните мерки Президентът не се ръкува с кмета Георг Спартански, при входа в сградата на Община Плевен двамата дезинфекцираха ръцете си, премерена им беше температурата, а в залата за разговори участниците седнаха на разстояние един от друг.

В отговор на неговия въпрос каква е реакцията в града ни кметът Георг Спартански разказа, че тук се изпълнява стриктно заповедта на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. А именно – преустановени са  посещенията в детски заведения, училища, висши учебни заведения, затворени са общинските културни институти, зали, спортни съоръжения, предотвратяват се масови събирания, дезинфекцират се общественият транспорт, сградата на Общината и изнесените общински звена.

Двамата пациенти с корона вирус са в добро състояние, няма установени нови случаи на зараза, отрицателни са пробите на десетте студенти. Белодробната клиника е под 14-дневна карантина, работи Инфекциозната клиника, преструктурират се Кожната и Психиатричната клиники, така че можем да приемем около сто заболели. Имаме дихателна апаратура, обещана ни е и нова от Министерството на здравеопазването, разполагаме с достатъчно медицински персонал, който е мотивиран, обясни доц. д-р Александър Вълков в отговор на въпросите на Румен Радев относно капацитета, оборудването и ресурсите на Университетската болница.

Започнахме със строги  мерки още преди доказване на първия случай, разказа ректорът на Медицинския университет. При нас учат и работят общо 3700 човека и бяхме длъжни да предприемем действия. Насочихме се първо към студентите от Италия, към които имаше съмнения и трябваше да ги разсеем. Не знаем дали и кога заразата ще еволюира, но амбицията  ни е да изградим със собствени сили лаборатория за установяване на вируса. Имаме разговори с доставчик, но стойността й надхвърля законовите прагове и трябва да се обяви обществена поръчка, което ще отнеме време. В тази връзка той отправи молба към Президента да се потърсят възможности за преодоляване на тази пречка предвид форсмажорните обстоятелства, защото тази лаборатория ще има капацитет да обслужва цяла Северна България. Още повече, че апаратурата ще е от отворен тип и ще бъде нужна за установяване и на вируси от друг тип.

От това, което чувам, разбирам, че в Плевен е постигнат баланс между случващото се и реакцията на всички нива, което е пример за цялата страна, заключи Президентът в края на срещата, ангажирайки се максимално да съдейства за създаването на лаборатория при Медицинския Университет, както и по повод всички нововъзникнали ситуации.

По-късно той посети високотехнологичното предприятие УниПос в града, където е въведена строга санитарна дисциплина с цел непрекъсване на производството.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...