Начало / Общество / Почти 100 процента от детските и лечебни заведения в Плевен изложени на високи нива на шум

Почти 100 процента от детските и лечебни заведения в Плевен изложени на високи нива на шум

Близо 100% от детските, лечебните и учебните заведения в Плевен, както и обществените сгради, са изложени на нива на шум над граничните стойности. На шум над граничните стойности през деня е изложено 31.17% от населението на града, а на завишени нива на нощния шум – 21.7% от жителите на Плевен. Това сочат данните във връзка с изработването на План за действие към стратегическа карта за шума на град Плевен.

Като основен шумов източник в Плевен ясно се очертава автомобилният трафик, който оказва неблагоприятно влияние върху населението на града. Приблизително 80% от шумовото натоварване в града се дължи именно на автомобилния транспорт.

Спрод направените изследвания, нивата на шум в сравнение с предходната година са с по-ниски стойности, но въпреки това на почти всички измервателни пунктове се отчитат стойности, които са над граничните. Най-високи нива на шум са измерени на пунктовете, разположени на бул. „Данаил Попов”, бул. „Христо Ботев”, ул. „Хаджи Димитър”, ул. „Хемус”, бул. „Русе, ул. „Дойран”, ул. „Димитър Константинов”.

На шум над граничните през деня 55 – 60 децибела са изложени 32 265 жители на Плевен и 453 от детските градини, лечебните и учебните заведение. А през нощта 22 965 от жителите са подложени на шум над граничните 50 децибела и 461 от детските градини и учебните заведения.

Завишени стойности на шум са отчетени дори в Градската градина и в парк Кайлъка – средно с 6-7 децибела над допустимото.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...