Начало / Образование / Повече от 120 ученици от 10 училища преминаха през пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“  

Повече от 120 ученици от 10 училища преминаха през пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“  

Повече от 120 ученици се включиха до момента в проведените състезания в пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“. Уникалната стая на загадките е създадена по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“, финансиран по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия. Координатор по проекта е фондация „Съвременна плевенска медия“. Партньори са неправителствени организации от Атина, Гърци, Гранада, Испания и Варшава, Полша.

Четиримата партньори вече проведоха срещи разговори под наслов „70 години в 70 минути“ и конкурс за есе и рисунка „Моята Декларация на Шуман“.

В пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“ загадките са от легендата за Зевс и Европа, през създаването на националните държави, постиженията на великите умове, откритията на учени и произведенията на творци, до бурния 20-и век, родил най-великата идея – за обединение на европейските народи с цел мирно съществуване. Загадките са 12 и са скрити в картини, карти, кутии, колажи, пъзел. Участниците в състезанията имат нужда от нужда от знания по история, география, литература и музика, от ориентиране по географски карти и за посоките на света, но най-вече от съобразителност и работа в екип, за да спечелят 12 златни звезди и да излязат от стаята за колкото може по-кратко време.

Излизането от стаята символично, защото тя не се заключва. Единственият катинар е с код, който се получава, когато между цифрите, показващи броя на настоящите държави членки се допишат две еднакви цифри, за да се получи годината на приемане на България в Европейския съюз. Всички състезатели светкавично дават верния отговор на този въпрос. Много емоционална е и загадката, свързана с Химна на Европа, защото освен да намерят нотите на „Ода на радостта“ състезателите са предизвикани да я изсвирят или изпеят.

Излизането на пъзел стаята отвежда младите хора в една отворена, приобщаваща и по-демократична Европа. Те показват знанията си за Европейския съюз и научават нови, важни и любопитни факти.

Отборите са от четирима или петима състезатели. По проект е заложено времето за „излизане“ от пъзел стаята да е 1 час. Но всички отбори успяват да се справят за максимум 25 минути. Рекордът за най-бързо излизане постоянно се подобрява – от 19 на 17 минути, после на 16 и дори 14 минути и 30 секунди.

Досега състезания са проведени с 22 отбора от: Професионалната гимназия по механоелектротехника, ОУ „Цветан Спасов“, ПГТ „Алеко Константинов“, Спортно училище „Георги Бенковски“, ПГПЧЕ „Димитър Димов“, СУ „Иван Вазов“, Средношколско общежитие „Данаил Попов“, където бяха представени няколко училища, и НУИ „Панайот Пипков“. Предстоят още състезания, включително извън Плевен – в СУ „Васил Априлов“ – Долна Митрополия.

На 9 май 2022 г. в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ ще се състои заключителното събитие по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ – Международна среща с радиокампания. На тази среща отборите, представили се най-добре в състезанията в пъзел стаята ще получат специална награда. Участниците ще могат да разгледат рисунките от конкурса „Моята Декларация на Шуман“ и да чуят текстовете на отличените в същия конкурс есета.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...