Начало / Видео / Плевен отбеляза 140 години от Освобождението си (снимки и видео)

Плевен отбеляза 140 години от Освобождението си (снимки и видео)

Тържественото честване на 140-годишнината от Плевенската епопея започна днес с празнична Света литургия, отслужена в храмаСв. Параскева” от техни Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний, Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий, Плевенския митрополит Игнатий и Ловчанския митрополит Гавриил, започна тържественото честване на 140-годишнината от Плевенската епопея.

По-късно техни Високопреосвещенства отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, където в 11 часа се състоя паметния ритуал в почит на загиналите за Освобождението на Плевен. Сред официалните лица бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани.

Центраалният площад на Плевен се изпълни с български и руски знамена, развети от бурния вятър. Срещу тях на специално издигнати пилони се вееха знамената на държавите, чиито воини са участвали в боевете края Плевен преди 140 години.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

Програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември продължи с празничен концерт под мотото „Плевен помни!” в ДКТ „Иван Радоев”. В него участваха Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска, и две групи при читалище „Съгласие” – вокална група „Арлекино” с художествен ръководител Виолета Боянова и ФА „Мизия” с художествен ръководител Михаил Денев при читалище „Съгласие”. Концертът завърши с изпълнение на „Многая лета” от хор „Гена Димитрова”. Концертът водиха актьори от ДКТ „Иван Радоев”.

Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва Президентът Румен Радев, който е патрон на честванията.

Следваща Предишна
Следваща Предишна

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...