Начало / Последни новини / Плевенчанките Андриана и Борислава Ганеви със злато от Световното по шотокан карате-до

Плевенчанките Андриана и Борислава Ганеви със злато от Световното по шотокан карате-до

От 7 до 9 октомври България бе домакин на 24-то SKDUN световно първенство по Шотокан Карате-До и 9-та Световна Кохай купа с над 1 300 участници от 45 държави. България бе представена от 70 участници, сред които мъже, жени и юноши. Те се състезаваха три пълни дни на 7 татамита пред много гости от цялата страна и с не по-малко международно присъствие. Зрителите в залата активно подкрепяха своите сънародници.

Световното първенство по шотокан карате-до бе открито от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на община Бургас Димитър Николов.

Българският национален отбор грабна общо осем златни медала, сред които пет от индивидуални единоборства и три от отборни. Представянето на България специално при отборните съревнования предизвика истински фурор в залата на бургаската спортна зала, защото за първи път в историята на шотокан карате-до един национален отбор печели всичките общо три отборни състезания.

„Една голяма победа за България. Неописуемо е чувството, когато препълнената зала пееше родния ни химн, а звука от високоговорителите остана заглушен. Радвам се, че с тази победа повдигаме националното самочувствие, когато държавата ни е потънала в различни проблеми, имаме нужда точно от това.  Успехите ни са пример за истински патриотизъм. Щастлив съм от факта, че в залата имаше много деца, които запалени от спорта и от каратето, се радваха на индивидуалните постижения на всеки отбор. Няма как да не благодаря на министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев и разбира се на Община Бургас и г-н Димитър Николов, без подкрепата на които осъществяването на това световно първенство нямаше да е  възможно“, коментира Димитър Тодоранов-национален треньор на България.

Зад успешното представяне на националите ни седи упоритата работа на треньора Димитър Тодоранов, на Александър Славков – председател на федерацията, Лъчезар Ненов – зам.председател, както и на Георги Георгиев (Джоси) – шеф на спортно-техническата комисия.

24th-world-shotokan-karate-do-championship_bulgaria_burgas-2

Ето и медалистите ни по категории:Андриана Ганева – Категория „Жени Оупън“, Любомир Нецов – Категория „Мъже Оупън“, Емануил Димитров – Категория „Мъже до 84кг“, Тодор Събев – Категория „Мъже до 67кг“, Борислава Ганева – Категория „Жени + 68кг“. 

Сериозен инцидент с един от българските състезатели леко помрачи бляскавото представяне на нашите спортисти. Световният шампион при ветерани Иво Арсов, който само няколко часа след като грабна златото, участвайки на отборните първенства, получи тежък нокаут, заради което се наложи отвеждането му в болница. Благодарение на навременната намеса на лекарския екип в залата и медицинските лица в лечебното заведение, Иво е в стабилно състояние и няма опасност за здравето му.

 

Прочетете също:

Нови ограничителни мерки в Плевен в сила от утре

Извънредно заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID-19 се проведе днес, на което ...