Акценти
Начало / Общество / Плевенчани почетоха паметта на Левски

Плевенчани почетоха паметта на Левски

Паметен ритуал по повод 151 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се състоя днес в Плевен пред неговия паметник. Плевенчани на различна възраст дойдоха да склонят глава пред делото на великия българин, множество деца изпълниха пространството около монумента. Да засвидетелстват своята почит пред личността и делото на Левски пред паметника бяха представители на държавната и местна власт, политически партии, патриотични организации, обществени и културни институти, много деца от училищата в Плевен.

Събитието започна с военен ритуал, след което свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

Пред събралите се да почетат паметта на Апостола слово произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. Той припомни, че всяка година на 19 февруари ние спираме в забързаното ежедневие, за да отдадем почит към най-великия и достоен българин – Васил Иванов Кунчев – Левски.

„Преди 151 години България изгуби един от най-изтъкнатите свои синове, посветил живота си на идеала за свобода и независимост! 151 години след тази дата ние отбелязваме безсмъртието на личността и делото на Апостола на Свободата!

Няма друга личност в нашата история, която да е толкова близка до всички нас, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали!

Левски е от онези личности в нашата история, които още приживе със своите идеи, думи и дела успява да спечели признанието на хората, а след героичната си гибел – става знаме на всичко чисто и свято!

Нека днес сведем глави и отдадем своята почит към личността и великото му дело“, се обърна към присъстващите д-р Христов.

В ритуала участваха и деца от НУ „Христо Ботев“ – Плевен – ученици от клуб „Млади възрожденци“ рецитираха стихотворението „Завръщането на Васил Левски“, а вокална група „Ботевци пеят“ изпяха песента „Апостоле“.

Присъстващите запазиха минута мълчание, за да почетат паметта на Левски. В знак на признателност пред паметника му бяха поднесени венци и цветя.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...