Начало / Култура / Плевенски преподаватели с принос за прием по две нови професии

Плевенски преподаватели с принос за прием по две нови професии

През учебната 2012/2013 г. в седем професионални гимназии в Плевенска област ще има обучение по пет нови професии. За две от тях – агроеколог и автомобилна мехатроника, заслугата е изцяло на преподавателите от няколко плевенски училища, научихме от началника на Регионалния инспекторат по образованието – Плевен Албена Тотева.

За първи път тази година в ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване ще се приемат ученици в специалност „търговски представител”, по професията „брокер на недвижими имоти” ще се обучават в ПГ по строителство, архитектура и геодезия /ПГСАГ/. Другите професии са „техник парково строителство и озеленяване” също в  ПГСАГ, „посредник на трудовата борса” в ПГ по туризъм. Специалността „агроеколог” ще се изучава ПГ по селско стопанство в Левски, ПГ по земеделие в Кнежа и плевенската ПГ по лозарство и винарство, а в ПГ по транспорт за първи път ще се обучават бъдещи специалисти по професията „автомобилна мехатроника”. Професията „агроеколог” е дело изцяло на трите училища от Плевенска област, в които тя ще се изучава от есента, подчерта Албена Тотева.  Разработен е учебен план, който ще бъде внесен за окончателно одобряване от министъра.

За да запазят обучението по някои професии, ръководствата на професионални гимназии пристъпват към обединяване на две професии в една. Например в ПГ по хранително-вкусови технологии – Плевен обединяват в едно експлоатация и поддържане на климатична и вентилационна техника. Целта е професиите да се запазят в училището и при повече кандидати в следващите години отново да се разделят в отделни паралелки, обясниха от инспектората.

За новата учебна година с прием след завършено основно образование са одобрени седем непрофилирани паралелки, 12 профилирани и още 46 професионални. 7 са паралелките в професионални гимназии, които са за придобиване на първа степен професионална квалификация. За вечерна форма на обучение е утвърдена по план прием една паралелка, а за задочна още 17.

В Плевенска област няма училища, които приемат с изпит ученици след завършен 8 клас, казаха още от РИО. Изключение са учениците в паралелки с интензивно изучаване на чужд език, които ще се явят на национално външно оценяване на 20 юни.

По данни от миналогодишния прием се оказва, че Плевенска област е на четвърто място в страната по ученици в професионални гимназии. По-напред са такива големи области като София, Пловдив и Варна.

Прочетете също:

Броени дни до крайния срок за записване в тазгодишния фестивал „Банатски вкусотии”

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в традиционния фестивал „Банатски вкусотии – ...