Акценти
Начало / Култура / Акордеонистите от НУИ „Панайот Пипков” с 10 награди от конкурса „Танцуващи клавиши”

Акордеонистите от НУИ „Панайот Пипков” с 10 награди от конкурса „Танцуващи клавиши”

С осем първи награди и две втори /едната при неприсъдена първа/ се завърнаха трите акордеонни  ансамбъла  – „Акордеомания”, квартет „I &  M» , Дуо  и седемте индивидуални  изпълнители , от 11-тото   издание на конкурса „Танцуващи клавиши”  в Нови Пазар .

Възпитаниците  на Ценка и Румен Тодорови от НУИ „Панайот Пипков” се откроиха сред 50-те участници в конкурса  с прецизните си изпълнения на жанрово разнообразни произведения  от различни стилове. Според Румен Тодоров, поредният успех се дължи  и на факта, че в акордеонната школа  на Музикалното училище  се залага на съвременни   световно признати автори , а и български творци, създали произведения за акордеон  след 2000 – та  година .

По време на гостуването си във Франция през април, при срещата с бащата на  световно известния Ришар Галиано – 85 годишният Люсиен Галиано  се  удивлява, че нашите изпълнители  свирят с доста стари инструменти, изработвани в някогашната Източна Германия. От училището съобщиха, че предстои закупуването на съвременни инструменти по проект „Модернизиране на професионалното обучение”, което ще отговори и на съвременните стандарти в акордеонното изкуство.

Първият акордеонен оркестър в Плевен е създаден от Георги Гълъбов преди 30 години. Талантите ни  са поканени от доайена на акордеонното изкуство  на 80-я му юбилей на 30 май  в Музикалната академия в София. В края на месеца започват и записите за първия диск на младите изпълнители. Концертните изяви не спират до тук . На 24 май  акордеонистите, сред които са и двамата абитуриенти – Мария Гешевска и Мартин Иванов, ще се включат в тържествата в град Искър.

На 16 май, ни предстои емоционална среща  с танцуващите  по клавишите Мария Гешевска, Мария Димитрова, Мартин Иванов, Петър Петров, Глория  Христова, Михаил Цанов, Теодор Маринов и Евгени Гочев  в концерт по повод празника на Плевен на оркестрината в Градската градина. Ще прозвучат произведения от  Астор Пиацола, Ришар Галиано, Чък Къриа, Якоб Гардел, Евгени Дербенко, Виктор Власов , Петко Стайнов , Георги Гълъбов , Асен Вакарелов. На 17 и 18 май изпълнителите ще гостуват на НУ „Христо Ботев”. Не би могло да мине и  без участието им в  първоюнския благотворителен  концерт, иницииран от Училищното настоятелство на НУИ  с председател Петя  Василева.

Такава е стратегията на  преподавателите Ценка и Румен Тодорови- усилни репетиции  и  концерти със съвременно звучащи произведения . Това променя и интереса през последните години към изучаването на акордеон   в плевенското Музикално училище , превръщайки го в естествен културен център на Северозападна България.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...