Начало / Общество / Плевенски деца създадоха приказна книжка, посветиха я на благородна мисия

Плевенски деца създадоха приказна книжка, посветиха я на благородна мисия

Десетгодишната плевенчанка Никол Николова създава приказката „Приключенията на кончето Сапфир”. Идеята за главния герой е на по-малката й сестричка Ивайла, която много обича грациозните животни. Приятелката на Никол – Ралица Минкова /12 год./, е автор на красивите илюстрации.  Научавайки за съдбата на невръстната Алекс Макавеева, също от Плевен, която се нуждае от лечение в чужбина, за да проходи, двете малки авторки решават да посветят творбата си на каузата Алекс да оздравее. Семейството на Никол издава, а вече и преиздава  пъстрата книжка със собствени средства без никаква възвръщаемост. Средствата от продажбите постъпват в дарителската сметка на Алекс. Благодарение и на други суми от спомоществователи детето е претърпяло първата си успешна операция в САЩ, но предстоят и следващи. Никол и Ралица продължават своята мисия в подкрепа на момиченцето.

В желанието си повече хора да научат за кампанията и да се присъединят към нея днес Никол и нейните родители Вили и Ивайло Николови се срещнаха с кмета Георг Спартански. Никол разказа, че е ученичка в ОУ „Валери Петров”, обича най-вече математиката и показа много медали от олимпиади, изучавала е руски език, понастоящем – английски, а в бъдеще има намерение да усвоява френски език. Благодарна е на класния си ръководител – Цонка Кацарска, за редакторството на първата й книжката, защото вече подготвя и втора.

 Георг Спартански се ангажира да представи книжката и каузата, на която се посвещава, на общинските съветници по време на последната за годината сесия на местния парламент с призив да станат съпричастни към лечението на малката Алекс. Самият той вече закупи екземпляри от творбата на Никол и Ралица.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...