Акценти
Начало / Култура / Плевенска филхармония с богат афиш до края на сезона

Плевенска филхармония с богат афиш до края на сезона

Богат и разнообразен е репертоарният план на Плевенска филхармония до края на сезона. За оркестъра предстоят поредица от концерти в Плевен и страната с впечатляващи солисти, научихме от директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, който сподели част от  тях.

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще отпразнува 50-годишния си юбилей със съвместен концерт с Плевенска филхармония на 17 март в София. Със същата програма ще бъдат изнесени още 13 концерта в страната, един от които ще е в Плевен на 8 октомври.

Оркестърът продължава съвместните си проекти с Хилда Казасян и нейните прекрасни музиканти. Новият  проект е под мотото „Да послушаме кино” и ще потопи меломаните в музиката от любими български филми. Освен Хилда Казасян на сцената ще излязат Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов и Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йоцов. Диригент ще е Борислав Йоцов.

Два Великденски концерта Плевенска филхармония и първата органистка на България проф. Нева Кръстева ще изнесат в Добрич и Варна. В програмата са включени хорални композиции за орган и Реквием  на Моцарт. Диригент ще е маестро Найден Тодоров. В концертите ще участва и Общински хор „Гена Димитрова”. За съжаление тази програма не може да бъде представена в Плевен, тъй като нямаме орган, обясни Любомир Дяковски.

През месец април ще бъде представена оперна гала с откъси от комични опери. Солисти ще са млади изпълнители – Мила Михова, Исидора Молес, Валя Куцарова, Михаил Михайлов, Атанас Младенов. На 10 април оперната гала ще бъде представена в Плевен, а на 13 април в София.

Вече по традиция Плевенска филхармония ще завърши сезона си с оперен спектакъл на сцената на Летния театър в града ни. Този път под звездите в парк „Кайлъка” ще звучи „Кармен” на Бизе. В суперпродукцията ще участват няколко хорови формации – Общински хор „Гена Димитрова”, детски хор „Звъника”, вокална група „Арлекино” и гостуващ хор от Франция. Ролята на Кармен ще изпълни младата, но вече с име сред критиката Виолета Радомирска. В ролята на Дон Хосе публиката ще види тенора от Мариинския театър – Ахмед Агади.

Оперния спектакъл ще бъде представен на 9 юли под диригентството отново на Найден Тодоров.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...