Начало / Любопитно / Петровден е, на трапезата задължително се слага пиле

Петровден е, на трапезата задължително се слага пиле

Православната църква почита днес светите апостоли Петър и Павел, но в българската традиция този ден е посветен само на св. Петър и се нарича Петровден.

Петър бил син на беден рибар от Витсанда Галилейска и рожденото му име било Симон. Станал един от любимите ученици на Христос и негов ревностен последовател. По време на император Нерон той бил затворен в тъмница. Петър умрял мъченически за вярата Христова, разпнат на кръст в Рим през 67 г. Тъй като се смятал недостоен да повтори смъртта на Спасителя, поискал да го разпънат с главата надолу.

В народните представи двамата светци Петър и Павел са братя близнаци. Петър бил по-могъщ и носител на светло, добро начало, затова празникът му се приема за по-голям. Той разрешавал на земеделците да работят на полето, защото неговият ден е началото или средата на жътвата (според местните климатични условия). По традиция на Петровден всяка къща коли за курбан за светеца най-младото пиле – петровско пиле и след като „се комкат”, причестяват, с него отговяват след постите, които предшестват празника.

Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги опее свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина, В народните представи св. Петър е добър старец, облечен в бели дрехи. При подялбата на света между светците на него се паднало да държи ключовете от райските двери. В райската градина растяло златно ябълково дърво, около което като мушици и пчелички кръжали душите на починалите деца. Когато майките им раздавали ябълки на земята, св. Петър им позволявал да късат плодове от райското дърво.

Българската традиция е отредила неканонично честване на свети апостол Павел на 30 юни. В народните представи св. Павел олицетворявал злото стихийно начало. Той бил винаги лош и сърдит и Павловден, Паульовден се счита за „лих”, „хаталия” ден, за „много тежък празник”. Почита се за предпазване от огън на нивата, за да не пламнат снопите. На този ден не трябва да се работи на полето, за да не изпрати светецът огън от небето и да предизвика пожари. Пак за предпазване от пожари не трябва да се пали огън в огнището и не се пече хляб.

Именици днес са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен, Кремена, Преслава.

Прочетете също:

55-годишен е задържан вчера за управление на автомобил в нетрезво състояние

Около 17:20 часа в град Червен бряг на кръстовище, образувано от булевард „Христо Ботев“ и ...