Начало / Общество / Още средства ще бъдат вложени за подобряването на градския транспорт

Още средства ще бъдат вложени за подобряването на градския транспорт

лиляна павлова форум

Плевен е сред градовете, в които успешно се изпълнява проектът за Интегриран градски транспорт, дадени за пример от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„България е пример за успешно изпълнение на проектите за Интегриран градски транспорт с европейско финансиране“. Това заяви Павлова на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES. Тя посочи още, че в момента в страната се изпълняват успешно седем проекта за интегриран градски транспорт в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен, които са пример за това, как трябва да бъдат изпълнявани подобни проекти.

Министърът информира, че в периода 2007-2013г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ са инвестирани над 400 млн.лв. в проекти за интегриран градски транспорт в седемте най-големи български града. Благодарение на инвестицията са закупени над 200 нови, екологично чисти, превозни средства, изградени са над 100 км велоалеи, ремонтирани са депата на градския транспорт, монтирани са модерни електронни информационни табла и се внедряват интелигентни системи за управление на трафика в градовете. Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта още, че в новия програмен период на ЕС 2014-2020г. по Оперативна програма „Региони в растеж“ по приоритетните оси за градска среда и интегриран градски транспорт са предвидени над 500 млн.лв. Над 280 млн.лв. са за надграждане на проектите за Интегриран градски транспорт – закупуване на нови превозни средства за градския транспорт и внедряване и разширяване на иновативните модели за управление на трафика в градовете, като целта е гражданите да се стимулират да използват повече градски транспорт. Около 250 млн.лв. са средствата за подобряване на градската среда, с които ще се финансира ремонт на улици, изграждане на велоалеи, пешеходни зони, площади и паркове. Инвестициите са интегрирани според градските планове за развитие, където са разписани мерките за подобряване на градската среда, транспорта, зоните за развитие.

Тя отбеляза още, че до 2020г. градовете ще разчитат и на Фондове за градско развитие по модела “Джесика”. Чрез новите финансови инструменти и с публично-частно партньорство местните власти ще имат допълнителен финансов ресурс за инвестиции в подобряване на градската среда, туристическа инфраструктура и др.

Прочетете също:

Закупуват нова техника за нуждите на Регионалния център за ранна интервенция на уврежданията в Плевен

Общински съвет – Плевен, прие промени в Приложение №10А – Разчет за финансиране по обекти ...